Με το σταγονόμετρο η προστασία της πρώτης κατοικίας

Με το σταγονόμετρο η προστασία της πρώτης κατοικίας

Προεκλογικό… δώρο η ρύθμιση – Θα ισχύσει μόνο για έναν χρόνο…

– Οι τράπεζες επέβαλαν τους όρους τους

Μετά από πάρα πολλές ωδίνες και συνεχείς συσκέψεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για να… διορθωθεί η αρχική συμφωνία που είχαν συνάψει πριν από μία εβδομάδα, καθώς μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα διαπίστωσαν, μετά τις έ­ντονες αντιδράσεις, ότι κάποια σημεία μπερδεύουν το… τοπίο και πρέπει να αλλάξουν, η αναθεωρημένη συμφωνία είναι προς το χειρότερο, από τη στιγμή που η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ισχύσει μόνο για έναν χρόνο και μετά γαία πυρί μειχθήτω…

Δεν είναι καθόλου άσχετη η χρονική διάρκεια της συμφωνίας με το ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2019, με τις περισσότερες εκτιμήσεις, με βάση και τα γκάλοπ, να συγκλίνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος. Επομένως, η κυβέρνηση θα εισπράξει ό,τι θετικό βγει από τη ρύθμιση και μετά τον Οκτώβριο, αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, θα τρέχει να δώσει λύση στο ανοιχτό μέτωπο των «κόκκινων» δανείων που θα παραλάβει.

Οι τράπεζες επέβαλαν τελικά τους όρους τους. Και μόνο το ότι η συμφωνία θα ισχύσει για έναν χρόνο τα λέει ΟΛΑ. Συν το ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα… Χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων θα ήταν μια αντιπαραβολή της πρώτης συμφωνίας με τη δεύτερη, από την οποία θα φανεί ποιος έκανε πίσω και με ποιον στόχο…

Και από δω και πέρα, την εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για να αρχίσει να… αποδίδει… καρπούς.

Με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα για τη συμφωνία, αποφασίστηκε:
• Οι τράπεζες να δεχθούν να ΜΗ μεταφερθούν υποχρεωτικά στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους όσοι έχουν ήδη κάνει αίτηση να ενταχθούν στον «νόμο Κατσέλη».

• Να μπει φραγμός σε όσους κάνουν αίτηση να μπουν στον «νόμο Κατσέλη» λίγο πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους.

• Να απαγορευθεί η δυνατότητα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς κατά τον πλειστηριασμό ενός ακινήτου εάν ο οφειλέτης δεν προσκομίσει έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή που να πιστοποιεί την αναμόρφωση της τιμής.

• Να δίνεται η δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους:

1. Είχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενυπόθηκο δάνειο.
2. Το ύψος των δανείων τους, δηλαδή το υπόλοιπο της οφειλής, όπως διαμορφώνεται μαζί με τους τόκους, δεν ξεπερνάει τα 130.000 ευρώ.
3. Η αξία της πρώτης κατοικίας τους δεν ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ.
4. Οι καταθέσεις τους δεν είναι πάνω από το 50% της οφειλής.
5. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει το 200% της οφειλής.
6. Το εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τα 12.500 ευρώ για μονομελή οικογένεια και τα 21.000 ευρώ για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τα τρία.

Εφόσον κάποιος συγκεντρώνει τα παραπάνω κριτήρια επιλεξιμότητας, θα έχει:
• Δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε διάστημα έως και 25 χρόνια.
• Ρύθμιση του δανείου του με καθορισμένο επιτόκιο, δηλαδή euribor + 2%.
• Πιθανό «κούρεμα» της οφειλής με βάση τραπεζικά κριτήρια και εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
• Επιδότηση από το κράτος εφόσον το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη της δόσης του δανείου, όπως αυτή θα προκύψει μετά τη ρύθμιση.

Και επιβράβευση Μητσοτάκη
Θετικοί είναι οι τραπεζίτες στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι εξυπηρετούν το δάνειό τους που έχει σχέση με πρώτη κατοικία. Είπε συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών:

«Για όσους πολίτες ήταν –κατά την τελευταία τριετία– συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων να υπάρχει ως επιβράβευση μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των κριτηρίων που θα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με την ΕΕΤ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών απουσιάζει από τις δημόσιες συζητήσεις που έχουν γίνει γύρω από το θέμα των “κόκκινων” δανείων και αυτό είναι εξαιρετικά άδικο».
===


Σχολιάστε εδώ