Στις 180.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ!

-Η αναμονή ξεπερνάει τα 3 χρόνια!

Τη στιγμή που η κυβέρνηση, διαμέσου της αρμοδίου υπουργού Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, προβάλλει τη σημαντική μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) έρχονται ουσιαστικά και τη διαψεύδουν, αφού, όπως αναφέρουν, τα εκκρεμή συ­νταξιοδοτικά αιτήματα (για κύρια σύνταξη και επικουρική και για τη χορήγηση εφάπαξ) ξεπερνούν τα 180.000. Ο δε χρόνος αναμονής, όπως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, ξεπερνάει και τα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες από τους εκπρόσωπους των εργαζομένων, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια περίπου μετά την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» (12 Μαΐου 2016), να μην έχει δημιουργηθεί σε αρκετές ειδικές κατηγορίες συντάξεων που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους το αναγκαίο λογισμικό για τη μηχανογραφική έκδοση των συνταξιοδοτικών τους αποφάσεων.

Μάλιστα στις περισσότερες απ’ αυτές τις ειδικές κατηγορίες δεν δίνεται ούτε και η λεγόμενη προσωρινή σύνταξη, με αποτέλεσμα το βιοποριστικό πρόβλημα γι’ αυτούς τους ανθρώπους να είναι ακόμα οξύτερο.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσοι έχουν χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχει δημιουργηθεί το αναγκαίο λογισμικό (και εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα δημιουργηθεί), βρίσκονται σε εκκρεμότητα χιλιάδες αιτήσεις, χωρίς να δίνεται στους δικαιούχους ούτε το μικρό ποσό της προσωρινής συ­ντάξεως.

Η τεράστια αυτή απόκλιση που υπάρχει, ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στους εργαζομένους στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, γύρω από τον πραγματικό αριθμό των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων έκανε 54 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν σχετική ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα, τη ρωτούν για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων που υπάρχουν αλλά και για το πότε αυτές θα διεκπεραιωθούν, επισημαίνοντας ωστόσο το γεγονός ότι η υπουργός έχει διαψευσθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα ως προς την τελική ημερομηνία που αυτές οι εκκρεμείς αιτήσεις θα έχουν πράγματι διεκπεραιωθεί.

Φωτό: businessnews.gr


Σχολιάστε εδώ