Παίρνει τα πάνω του το Κίνημα Αλλαγής

Παίρνει τα πάνω του το Κίνημα Αλλαγής

Σε κοινή πορεία Φώφη – Γιώργος

-Στόχος, η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση

Η περαιτέρω αύξηση της επιρροής του Κινήματος Αλλαγής είναι ο κεντρικός στόχος της Φώφης Γεννηματά, η αισιοδοξία της οποίας έχει ενισχυθεί από τις τελευταίες συ­γκεντρώσεις του κόμματος στην περιφέρεια. Αν και δεν απορρίπτουν τις δημοσκοπήσεις, θεωρούν ότι το ΚΙΝΑΛ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που δείχνουν, ενώ τονίζουν πως ο καλύτερος σύμμαχός τους είναι τα πλάνα και οι εικόνες από τις συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα, Βόλο, Κοζάνη, Ιωάννινα και Καλαμάτα.

«Η δική μας απάντηση είναι μέσα από τις συγκεντρώσεις μας», λένε και απορρίπτουν όσα μεταδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου περί κλίματος διάλυσης και τάσεων φυγής από στελέχη. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την υφυπουργοποίηση του Άγγελου Τόλκα και του Θάνου Μωραΐτη, μιλούν για παιχνιδάκια του πρωθυπουργού με πρόσωπα που δεν έχουν επιρροή στον κόσμο του ΚΙΝΑΛ.

Βέβαια, το γεγονός ότι ήταν ουσιαστικά «πολιτικά παιδιά» του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί ευρύτερο ζήτημα για το τι ακριβώς θέλει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός. Ο ίδιος είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του, ενώ και με τους δύο είχε κόψει επαφές εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πριν από λίγες ημέρες προανήγγειλε τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στο επερχόμενο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, δείχνοντας πως, παρά το δύσκολο ραντεβού που είχε πρόσφατα με τη Φώφη Γεννηματά, η συνεργασία των δύο πλευρών είναι το πιθανότερο σενάριο, εντείνοντας την εικόνα συσπείρωσης.

Η προσοχή της Χαριλάου Τρικούπη στρέφεται στο επικείμενο συνέδριο, που θα γίνει σε περίπου 40 ημέρες και συγκεκριμένα στις 30 – 31 Μαρτίου, όπου και θα δοθεί έμφαση στην ανασυγκρότηση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα.

Η μάχη είναι δύσκολη και το γνωρίζουν στο επιτελείο της Φώφη Γεννηματά, η οποία βρέθηκε στο Βερολίνο, σε μια λογική ενίσχυσης της εικόνας της και στο εξωτερικό, καθώς είχε συνάντηση με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Σολτς.

Το κρίσιμο στοίχημα είναι να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να γίνει πράξη αυτό που λέει και ο δεύτερος για την ύπαρξη προοδευτικής παράταξης, με όρους πολυφωνίας και δημοκρατικής έκφρασης, αλλά και για μια προοδευτική παράταξη με διακριτή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, που θα είναι «η απάντηση στη συντήρηση».

Η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν διαφωνεί επί της αρχής με τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά θέλει καθαρές κουβέντες και κυρίως να μη δημιουργηθεί η εικόνα πολιτικής συναλλαγής. Στη σκιά και της πρόσφατης απόφασης της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ, αν και μερικά μέλη της έμειναν, θα προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των καταλόγων με τα μέλη και θα ανοίξει η διαδικασία εγγραφής νέων μελών και ανανέωσης των παλαιότερων, ενώ στις 3 Μαρτίου θα υπάρξει εκλογή νέων συνέδρων.

Η κεντρική στόχευση της Χαριλάου Τρικούπη είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στον δρόμο προς τις εκλογές και στην προσπάθεια αυτή θεωρούν ότι δεν χωρούν διαφωνίες και διχόνοιες.

Γι’ αυτό και υπάρχει ένα πεδίο ισορροπίας και συνεννόησης με κεντρικά πρόσωπα και μέλη οικογενειών, όπως ο Νίκος Παπανδρέου, που θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, ενώ μένει να φανεί πού θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου (εκλέγεται χωρίς σταυρό), που θέλει Αχαΐα και θεωρείται πιθανό η Φώφη Γεννηματά, υπό την πίεση που ασκείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει το πράσινο φως.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα, προ ημερών ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε ότι τον θέλει η ΝΔ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα σενάριο που διέψευσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Το πιο πιθανό είναι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Φωτό: ereportaz.gr


Σχολιάστε εδώ