Μια ημέρα το μήνα χαμένη από την εργασία για το 56% των ατόμων με ημικρανία

Μια ημέρα το μήνα χαμένη από την εργασία για το 56% των ατόμων με ημικρανία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Το 56 % των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία χάνει τουλάχιστον μια ημέρα το μήνα από την εργασία του. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα της διαδικτυακής πανελλαδικής έρευνας σε 1091 ημικρανικούς ασθενείς που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, με σκοπό τη καταγραφή στοιχείων σχετικών με δεδομένα δημογραφικά, κλινικά, χρησιμοποιούμενων θεραπειών, επίπτωσης στη ζωή και την εργασία από μεγάλο αριθμό Ελλήνων ασθενών με ημικρανία.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, στο σύνολο 1.091 απαντήσεων από ημικρανικούς ασθενείς, από τους οποίους περισσότεροι από 9 στους 10 ήταν γυναίκες, το 74% των συμμετεχόντων δήλωσε πως εμφανίζει συμπτώματα ημικρανίας από 1-10 ημέρες το μήνα, ενώ το 15% περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα, πάσχει δηλαδή από τη χρόνια μορφή της ημικρανίας. Επίσης, το 56% δήλωσε πως χάνει τουλάχιστον μία μέρα το μήνα από την εργασία του, ενώ 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 64% των συμμετεχόντων έχει ιστορικό ημικρανίας περισσότερο από 10 χρόνια. Η έρευνα επίσης ανέδειξε ότι 63% δήλωσε πώς αισθάνεται ότι «χάνει την ζωή του πονώντας», 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 42% ότι νιώθουν αβοήθητοι, και 43% ότι είναι αγχωμένοι ενώ τέλος 21% ότι είναι απαισιόδοξοι.

Τα αποτελέσματα, επίσης, όσον αφορά την χρήση προληπτικών φαρμακευτικών θεραπειών, έδειξαν το μεγάλο θεραπευτικό κενό που υπάρχει, καθώς ενώ ένας στους δύο δήλωσε πως είχε λάβει μία ή περισσότερες φαρμακευτικές προφυλακτικές θεραπείες:

• 57% από όσους είχαν λάβει αγωγή ή αγωγές στο παρελθόν είχε διακόψει τουλάχιστον μία θεραπεία λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας.

• 46% είχε διακόψει τουλάχιστον μία θεραπεία λόγω παρενεργειών.

Επιπρόσθετα, 1 στους 5 ημικρανικούς ασθενείς δήλωσε πως έχει δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες. Από όσους δήλωσαν πως έχουν δοκιμάσει ομοιοπαθητική, 61% ήταν λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι, ενώ 53% λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι με το βελονισμό.

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας ,το οποίο αποτελούνταν από 52 ερωτήσεις, συντάχθηκε από μέλη του συλλόγου σε συνεργασία με τους ιατρούς-νευρολόγους συμβούλους του συλλόγου Δρ. Μιχάλη Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη. Η έρευνα απευθύνθηκε στα μέλη του συλλόγου, αλλά και στους επισκέπτες της ιστοσελίδας του συλλόγου. Να σημειωθεί, πως δεν πρόκειται για έρευνα στον γενικό πληθυσμό και τα αποτελέσματα της πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με τον πληθυσμό που συμμετείχε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας και απέσπασαν τον Β’ Έπαινο από την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου. Φιλοδοξία του Συλλόγου αποτελεί τα στοιχεία της έρευνας να ανακοινωθούν στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ώστε να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν πάνω στο τόσο κοινό, αλλά συχνά βασανιστικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα υγείας.


Σχολιάστε εδώ