Συνάντηση του ΥΝΑΝΠ Φ. Κουβέλη με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα

Συνάντηση του ΥΝΑΝΠ Φ. Κουβέλη με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε χθες 14/02/2019, στο Υπουργείο, με τον νέο Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Burak Özügerginn κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης γνωριμίας, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη, δομημένη συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα των θαλασσίων μεταφορών, στη βάση της υφιστάμενης διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και του «Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Ναυτιλιακής Συνεργασίας». Σε συνέχεια των διαμειφθέντων στη πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής των δύο χωρών (Φεβρουάριος 2019), ο κ. Υπουργός και ο κ. Πρέσβης επιβεβαίωσαν το ισχυρό ενδιαφέρον των δύο κυβερνήσεων για την υλοποίηση θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας και ειδικότερα μεταξύ των λιμένων Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και Λαυρίου – Σμύρνης, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αντίστοιχου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Υπουργός επεσήμανε την προτεραιότητα που αποδίδεται από ελληνικής πλευράς στην ταχεία προώθηση των τεχνικών διαδικασιών για την ανάπτυξη των υπόψη θαλασσίων συνδέσεων και στην επίσπευση υλοποίησης των απαιτουμένων προϋποθέσεων, προκειμένου να πληρούνται με επάρκεια οι όροι για την λειτουργία των θαλασσίων συνδέσεων.

Στο πλαίσιο επιβεβαίωσης σημείων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, οι δύο πλευρές απέδωσαν έμφαση στη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (Ι.Μ.Ο.) και ειδικότερα στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών του Συμβουλίου του IMO (25.11-05.12.2019) όπου η Ελλάδα παραδοσιακά εκλέγεται στην κατηγορία «Α» του Συμβουλίου, η δε Τουρκία εξελέγη στην κατηγορία «Γ». Ιδιαίτερη μνεία από τουρκικής πλευράς έγινε στην ισχυρή παρουσία της χώρας μας στην ναυτιλία, εκφράζοντας το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διμερών πρωτοβουλιών συνεργασίας, με στόχο την αύξηση της εμπορευματικής κίνησης δια των λιμένων των δύο χωρών, καθώς και επί θεμάτων ναυπηγοεπισκευής και ανακύκλωσης πλοίων.

Στο πεδίο των λειτουργιών ακτοφυλακής, αμφότερες οι πλευρές κατέγραψαν τη συμφωνία τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών τους, με έμφαση στον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, στο πλαίσιο υφισταμένων διαδικασιών και πρακτικής.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην περαιτέρω διεύρυνση της υφιστάμενης δομημένης συνεργασίας επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.


Σχολιάστε εδώ