Β. Λεβέντης: Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώσει εξουσίες από τον λαό, τότε θα έχουμε σύγκρουση δυο ισχυρών πόλων που δεν μπορεί να συνυπάρξουν

Β. Λεβέντης: Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώσει εξουσίες από τον λαό, τότε θα έχουμε σύγκρουση δυο ισχυρών πόλων που δεν μπορεί να συνυπάρξουν

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να έχει την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Η Ένωση Κεντρώων, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, δεν φοβάται την κρίση του λαού για κανένα θέμα. Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώσει εξουσίες από τον λαό, τότε θα έχουμε σύγκρουση δυο ισχυρών πόλων που δεν μπορεί να συνυπάρξουν», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης και ξεκαθάρισε ότι λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει κανένα άρθρο από την αναθεώρηση.

Ψηλά στην ατζέντα της ομιλίας του κ. Λεβέντη βρέθηκε το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η απόφαση πάρθηκε χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Δεν μπορώ να πω τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία και για να στηρίξει το κόμμα μου την νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για δημοψήφισμα προκειμένου να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών. Έγινε έγκλημα από συγκεκριμένο κόμμα. Τη φτώχεια μπορούμε να την καταπιούμε, τα μνημόνια μπορούμε να τα αντέξουμε, το έγκλημα όμως εις βάρος της Μακεδονίας δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε».

Ο κ Λεβέντης αναφέρθηκε και στο θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων λέγοντας ότι εάν δώσουμε άδεια σε ιδιώτες θα απαξιωθούν τα κρατικά ΑΕΙ. Η Ένωση Κεντρώων θα είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μόνο όταν εξυγιανθούν τα κρατικά και φύγει ο κομματισμός από τα ΑΕΙ. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε για το ίδιο θέμα ότι δεν μπορούμε να ιδρύσουμε ιδιωτικά ΑΕΙ γιατί πρόσβαση σε αυτά θα έχουν μόνο τα παιδιά των πλουσίων.

Αναφερόμενος στο θέμα των μετακινήσεων των βουλευτών από κόμμα σε κόμμα, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα διάταξη, ειδικότερα για βουλευτές που εκλέγονται με λίστα, να παραδίδουν την έδρα τους στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν. Στο σημείο αυτό ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι το νούμερο 151 της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε βουλευτή που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων. Ο κ Λεβέντης υπεραμύνθηκε της άποψής του για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμο εκλογικό νόμο, γιατί όπως είπε, θα φέρει συναινέσεις και αλλαγή σελίδας για την χώρα. Ακόμη ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στο θέμα του τεχνοκράτη Πρωθυπουργού , δηλώνοντας ότι ο αποκλεισμός σε μια στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη κάτι διαφορετικό είναι απαράδεκτη πολιτική απόφαση.

Για τον κ. Καμμένο δήλωσε ότι εάν ήθελε έριχνε την Κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι αίροντας την εμπιστοσύνη του προς την Κυβέρνηση και έτσι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς δεν θα υπέγραφαν την συμφωνία των Πρεσπών.


Σχολιάστε εδώ