Reuters: «Επέλαση» του αμερικανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, καθώς «εκδιώκονται» Ιράν και Βενεζουέλα

Reuters: «Επέλαση» του αμερικανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, καθώς «εκδιώκονται» Ιράν και Βενεζουέλα

Όταν η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ετήσια συνδιάσκεψή της στην Ασία τον περσινό Σεπτέμβριο, οι αμερικανικές πετρελαϊκές πήγαν καλά προετοιμασμένες.

Ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil και η ευρωπαϊκή αντίπαλος Royal Dutch/Shell προετοίμασαν φυλλάδια για αγοραστές πετρελαίου με λεπτομέρειες για το αμερικανικό αργό και γιατί είναι κατάλληλο για να αντικαταστήσει μέρος των επί μακρόν «παραδοσιακών» προμηθειών της Ασίας από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία.

Καθώς η πετρελαϊκή βιομηχανία συγκεντρώνεται στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα για την ετήσια IP Week, οι αμερικανικοί παραγωγοί αργού ενδεχομένως να έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για την επιτυχία της καμπάνιας τους στην Ευρώπη, όπως και στην Ασία.

Μόλις λίγα χρόνια πριν, πριν η επανάσταση του hydro-fracking και του σχιστολιθικού πετρελαίου ανατρέψει τα οικονομικά της αμερικανικής παραγωγής, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο με διαφορά, και απαγόρευε εξαγωγές δια νόμου.

Τώρα τα φορτία αμερικανικού αργού στην Ευρώπη σημειώνουν νέο ρεκόρ. Οι εισαγωγές του Ιανουαρίου έφτασαν τα 630.000 βαρέλια ημερησίως, ακόμα πίσω από τη Ρωσία και το Ιράκ, αλλά πάνω από άλλους παραγωγούς πετρελαίου, περιλαμβανομένων της Νιγηρίας και της Λιβύης.

Στην αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών αργού βοήθησε η πτώση αυτών από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, στις οποίες η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις, εκφοβίζοντας αγοραστές ανά τον κόσμο.

Συνολικά το 2018 οι αμερικανικές προμήθειες στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν στα 430.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με δεδομένα της Refinitiv Eikon. Αυτό αντιπροσώπευε το 6% των συνολικών εισαγωγών και έφτανε στο ίδιο σημείο με τα επίπεδα εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη πριν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν.

«Το αμερικανικό αργό είναι πραγματικός πονοκέφαλος. Ασκεί μεγάλη πίεση…πρακτικά, οι τιμές για όλα τα είδη επηρεάζονται επειδή πρόκειται για τόσο σημαντική επιπλέον προμήθεια» ανέφερε στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η πίεση αναμένεται να αυξηθεί, καθώς για το 2019 η αμερικανική παραγωγή αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο τα 12,06 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, 1,18 εκατομμύρια πάνω σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το μέλλον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, και μέχρι τα 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως συνολικά για πετρελαϊκά προϊόντα, αποκτώντας πλήρη αυτάρκεια, καθώς θα καλύπτεται πλήρως η κατανάλωση των 18-19 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής έκανε τον ΟΠΕΚ και μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή κατά 3-4% από το 2017 για να ανεβάσουν τις τιμές. Η στρατηγική αυτή βοήθησε στον διπλασιασμό των τιμών στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, με αποτέλεσμα όμως απώλειας μεριδίου της αγοράς, που πήγε σε αμερικανικές εταιρείες.

Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος στη βορειοδυτική Ευρώπη, όπου η Βρετανία και η Ολλανδία εισήγαγαν 6,5 και 5,1 εκατομμύρια τόνους αμερικανικού αργού το 2018 αντίστοιχα.

Οι BP, Litasco, Equinor, Total και ExxonMobil ήταν μεταξύ των κύριων αγοραστών στη Βαλτική, αντικαθιστώντας βαρέλια από τη Βόρεια Θάλασσα με αμερικανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με στελέχη του χώρου.

Στη Μεσόγειο, αγοραστές αμερικανικού πετρελαίου – Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία- τείνουν να το χρησιμοποιούν για την αντικατάσταση του ελαφρού CPC Blend (Κασπίας) , του ρωσικού πετρελαίου Ουραλίων και του ιρανικού πετρελαίου, ανέφεραν traders. Στην Ελλάδα, τα ΕΛΠΕ πρόσθεσαν το WTI στη λίστα των προτιμητέων επιλογών αργού.

Πηγή:  huffingtonpost.gr


Σχολιάστε εδώ