Οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα: Και ο γιος του Σαδίκ στο δείπνο!

Οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα: Και ο γιος του Σαδίκ στο δείπνο!

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που οργανώθηκε το δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το χρησιμοποίησε για να στείλει τα μηνύματά του.

Στις πολυτελείς αίθουσες του προεδρικού Μεγάρου εκτός της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία περιλαμβάνονταν η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα, οι υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Στέλιος Πιτσιόρλας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο πρέσβης της χώρας στην Άγκυρα και μερικοί ακόμη υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν είχε προσκληθεί μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τρεις ομογενείς από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Σμύρνη, αλλά σχεδόν σαράντα ακόμη άτομα σε μια ετερόκλητη σύνθεση, που περιλάμβανε από τον καλαθοσφαιριστή Κώστα Σλούκα που παίζει στη Φενέρμπαχτσε, μέχρι και δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες που συνδέονται με την Ελλάδα.Η δυσάρεστη έκπληξή ήταν ότι στους προσκεκλημένους ήταν και ο γιος του Αχμέτ Σαδίκ, του συμβόλου του τουρκισμού στη Θράκη, Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος όχι μόνο δραστηριοποιείται στα μειονοτικά στη Θράκη αλλά έχει αναπτύξει με ισχυρή στήριξη πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση την Τουρκία αλλά και με επενδύσεις κυρίως στη Ροδόπη.

Μια πρόσκληση που έχει ξεκάθαρο συμβολισμό εκ μέρους του κ. Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μειονοτικό λέγοντας ότι έθεσε στον κ. Τσίπρα τα «προβλήματα των αδελφών του στην Ελλάδα».

Όμως και η συμπεριφορά έναντι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν ήταν η πρέπουσα, καθώς όχι μόνο δεν κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους δυο ηγέτες, τους υπουργούς και τους υπόλοιπους αξιωματούχους, αλλά σε ένα μικρότερο τραπέζι με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του κ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα όταν έφθανε στην αίθουσα απέφυγε να πλησιάσει και να χαιρετίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στο τέλος του δείπνου μάλιστα, ο κ. Ερντογάν έβγαλε φωτογραφία με τον κ. Βαρθολομαίο και τον μουφτή της Άγκυρας σε μια κίνηση που ουσιαστικά είχε στόχο να μειώσει το κύρος του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγή: hellasjournal.com


Σχολιάστε εδώ