Τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να γίνουν το σωσίβιο των τραπεζών

Τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να γίνουν το σωσίβιο των τραπεζών

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Με τον Γιάννη Δραγασάκη να προαναγγέλλει την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, που θα την πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός

-Να δοθεί στους δανειολήπτες η δυνατότητα αποπληρωμής τους στο 10% με 15% από 3% έως 5% που τα αγοράζουν οι «γύπες»-funds, ώστε να κρατηθούν στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που σήμερα οι… γύπες τα κυνηγούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Την καμπάνα της… Παναγίας των Παρισίων χτύπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Ε­μπορίου της Βουλής.

Είπε ξεκάθαρα ότι υπάρχει κίνδυνος να χρειαστούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση, την οποία θα κληθεί να πληρώσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός, την ώρα μάλιστα που οι εκπρόσωποι των «θεσμών» ενημέρωναν στο τραπέζι του Euroworking Group (EwG) στις Βρυξέλλες τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κίνδυνος αυτός είναι αποτέλεσμα / γέννημα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία παραμένουν στα ύψη, κοντά στα 85 δισ. ευρώ. Και η ανάγκη δημοσιοποίησης αυτού του κινδύνου δείχνει το πόσο κοντά είναι, αν δεν βρεθεί λύση για να αποτραπεί η γάγγραινα.

Παράλληλα, όμως, προκύπτει ότι οι όποιες ρυθμίσεις στις οποίες κατέφυγε η κυβέρνηση –με μεγάλη, μάλιστα, καθυστέρηση– ήταν άτολμες, με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν μειωθεί ελάχιστα. Και πλέον απειλούν με οικονομική κατάρρευση, σύμφωνα με την αποκάλυψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, εις επήκοον των εκπροσώπων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κι άλλη ανακεφαλαιοποίηση, με τα… δισεκατομμύρια της προηγούμενης να έχουν πάει στράφι…

Προφανώς, γιατί ο σχεδιασμός για την οικονομική ανόρθωση των τραπεζών δεν ήταν εκείνος που χρειαζόταν για να μην ξαναβάλει ο Έλληνας το χέρι στην τσέπη.

Η… συνταγή της πώλησης πακέτων «κόκκινων» δανείων σε funds, και μάλιστα για ένα… κομμάτι ψωμί (στο 3% με 5%), αποδείχθηκε ότι δεν έφερε τη σωτηρία των τραπεζών, πέραν του ότι ο έλληνας δανειολήπτης παραδίδεται δεμένος χειροπόδαρα στα αρπακτικά, που θα του πάρουν ακόμη και τη… μάνα του και τον πατέρα του.

Κι όμως, παρότι έχουμε φτάσει στο και πέντε, υπάρχει διέξοδος ώστε και η ανακεφαλαιοποίηση να αποφευχθεί, που θα είναι μια τεράστια ήττα για την κυβέρνηση και θα δώσει επιχειρήματα στους… εταίρους μας, που μας πολυαγαπάνε, να πουν: «Να τους πάλι τους Έλληνες που τρώνε τα λεφτά μας», και να μην πέσουν στα νύχια των αρπακτικών οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με τα στεγαστικά δάνεια που χρωστάνε.

Η λύση είναι τη θέση του fund να πάρει ο έλληνας δανειολήπτης. Να μπορεί να αγοράσει το δάνειό του όχι στο 3% με 5% που δίνουν οι… γύπες αλλά στο 10% με 15%. Έτσι, και οι τράπεζες θα κρατηθούν στη ζωή και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν θα γίνουν όμηροι των εκβιασμών των funds, που ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα κερδίσουν περισσότερα λεφτά, αδιαφορώντας για τις ακραίες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν όταν το νοικοκυριό θα δει ότι χάνει το σπίτι του, ότι το πετάνε στον δρόμο. Είναι ένας ακόμη λόγος για να δοθεί στους δανειολήπτες η δυνατότητα να κρατήσουν αυτό που με ιδρώτα πολύ κατάφεραν να χτίσουν…

Μια τέτοια εξέλιξη, με θεμέλιο λίθο την ανθρωπιά, είναι στην ίδια γραμμή με την επισήμανση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην Επιτροπή της Βουλής: «Η μείωση των ‘‘κόκκινων’’ δανείων πρέπει να επιδιώκεται και να θεωρείται κοινωνικός στόχος».

Απομένει, κύριε αντιπρόεδρε, να το δούμε στην πράξη εδώ και τώρα…

Υστερόγραφο:
Αυτές τις μέρες ψήνεται η τιτλοποίηση δανείων της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ και οι μνηστήρες είναι έξι… Το πακέτο περιλαμβάνει 44.000 καταγγελμένα στεγαστικά δάνεια, που έχουν εξασφαλίσεις 36.000 ακίνητα. Θα πάνε 44.000 νοικοκυριά στους «γύπες», κύριε α­ντιπρόεδρε;


Σχολιάστε εδώ