Πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά για το 2019

Πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά για το 2019

Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά για το 2019 έγινε το Σάββατο και αναλώθηκε κυρίως σε διαχειριστικά θέματα αλλά και σε ένα έκτακτο γεγονός που συνέβη την περασμένη Παρασκευή και αφορούσε την πτώση σοβά στην Ιωνίδειο Σχολή, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης του κτηρίου.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είπε πως από τη στιγμή που υπήρχε εργολάβος και γίνονταν εργασίες έπρεπε να είχε πάρει μέτρα για την ασφάλεια όσων βρίσκονταν στο κτήριο. Και πρόσθεσε ότι το έργο πήρε ο εργολάβος που έκανε τη μεγαλύτερη έκπτωση και ο συγκεκριμένος έκανε γύρω στο 50%.
Αν όμως διαπιστωθούν και άλλες ελλείψεις ή αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει θα προκηρυχθεί και νέος διαγωνισμός, όπως είπε ο δήμαρχος, ώστε να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου.

• Το θέμα της σχεδιαζόμενης επέκτασης του λιμανιού έθεσε η επικεφαλής του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση, Ελπίδα Παντελάκη, και ρώτησε τον δήμαρχο γιατί βιάζεται να έχει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. «Μήπως», τόνισε, «έχετε αποφασίσει να συναινέσετε στην επέκταση και θέλετε να γίνει το έργο μια ώρα αρχύτερα;». Ο δήμαρχος τόνισε πως δεν είναι αρνητικός για το έργο. Άλλωστε –όπως είπε– εάν πάρει την έγκριση της ΣΑΛΕ, που είναι κυβερνητικός φορέας, το έργο θα γίνει είτε το θέλει ο δήμος είτε όχι.

• Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» Τάσος Κάρλες, μαζί με τις ευχές του για υγεία και καλή χρονιά, όπως έκαναν όλοι οι ομιλητές άλλωστε, αφού ήταν η πρώτη συνεδρίαση του σώματος, ευχήθηκε «καλή λευτεριά». Δεν χρειάστηκε βέβαια να εξηγήσει τι εννοούσε. Όλοι κατάλαβαν…

• Από τις 3 έως τις 10 Μαΐου θα γίνουν φέτος οι «Μέρες Θάλασσας». Την περίοδο αυτή ζήτησαν για τη διεξαγωγή τους οι φορείς της πόλης καθώς έκριναν ότι ο θεσμός θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία εάν γίνει προεκλογικά, γιατί μετά τις εκλογές θα έχει ξεθυμάνει το ενδιαφέρον όλων, αφού θα έχει εξατμιστεί η προεκλογική ένταση και όλοι θα ζητούν να χαλαρώσουν. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, οι «Μέρες Θάλασσας» είναι ένας θεσμός απόλυτα πετυχημένος και θα πρέπει να συνεχιστεί, γι’ αυτό και οι φορείς της πόλης θεώρησαν ότι μια μεταεκλογική διοργάνωση θα τον αποδυνάμωνε. Έτσι επέλεξαν αυτήν την περίοδο, λίγο πριν από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

• Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση του Αντιδημάρχου Σταύρου Βοϊδονικόλα, που ως Πρόεδρος των Απανταχού Μανιατών, υπέβαλε το αίτημα να τοποθετηθεί ανδριάντας του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, στον πεζόδρομο Παύλου Μπακογιάννη στο κέντρο της πόλης. Η πρόταση δεν ψηφίστηκε από το συνδυασμό «Λιμάνι της Αγωνίας- Η Πόλη μας», ενώ ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Αγγελόπουλος, τόνισε ότι επειδή η Ιστορία πρέπει να μας διδάσκει, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο Καποδίστριας έπεσε θύμα πλεκτάνης που έστησαν οι Ξένες Δυνάμεις γιατί τους χάλαγε τα σχέδια που ήθελαν την Ελλάδα προτεκτοράτο. Με τη δολοφονία του δε, υπογράμμισε, πέτυχαν τον σκοπό τους. Άλλωστε, διερωτήθηκε, μήπως σήμερα δεν είμαστε προτεκτοράτο; Φυσικά όλοι έδειξαν να συμφωνούν μαζί του εκτός από κάποιους πάλαι ποτέ συντρόφους του στο «Λιμάνι της Αγωνίας – Η Πόλη μας» που μάλλον τους κακοφάνηκε… Φυσικά ο γραμματέας δεν πτοήθηκε γιατί όποιος έχει μάθει να λέει αλήθειες κάτι τέτοια τα έχει ξεπεράσει.


Σχολιάστε εδώ