Φώτης Κουρμούσης: Επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου και διαγραφή δανείου υπό όρους εξετάζεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Φώτης Κουρμούσης: Επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου και διαγραφή δανείου υπό όρους εξετάζεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μίλησε στον 105,5 Στο Κόκκινο.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά την «εκπνοή» του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, «η βασική πρόταση είναι να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα να ρυθμίσουν όλα τους τα χρέη όλοι όσοι έχουν “κόκκινα δάνεια”, κάτι αντίστοιχο με τις επιχειρήσεις και τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό», είπε ο κ. Κουρμούσης, αν και «μέσα στο “όλοι” δεν εννοούμε και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» και σημείωσε ότι στην σχετική πλατφόρμα θα «γίνονται έλεγχοι σε 140 χώρες. Αν π.χ. βρεθούν 5 εκατ. ευρώ στην Ελβετία, τελειώνει επιτόπου, εξυπακούεται…».

Στόχος είναι «να μπορούν όλοι οι πολίτες να ρυθμίζουν» τα χρέη τους «με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Αν ένα νοικοκυριό δεν καλύπτει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης … εκεί πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος -με συγκεκριμένα κριτήρια φυσικά- και να επιδοτεί το στεγαστικό δάνειο ώστε να διασφαλίζει ότι δεν θα χάσουν το σπίτι τους».

«Η δική μας πρόταση είναι να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι οφειλές, προς εφορία, ταμεία, ΔΕΗ, νερό», συνέχισε, ενώ «προφανώς θα υπάρχουν κάποια κριτήρια για το εισόδημα και το ύψος της περιουσίας, για το πότε θα παρεμβαίνει το κράτος να επιδοτήσει τον πολίτη. Δυστυχώς, αυτά τα όρια σχετίζονται και με τα δημοσιονομικά».

Για το ύψος της επιδότησης της δόσης του στεγαστικού, διευκρίνισε ότι «δεν είναι υποχρεωτικά το ένα τρίτο. Σε κάποιους μπορεί να είναι και περισσότερο επειδή είναι αδύναμοι, άνεργοι. Σε άλλους λιγότερο, ή και καθόλου».

«Υπάρχει συνεργασία με τις τράπεζες ώστε στο πλαίσιο αυτού του νόμου αυτές να προσέρχονται με κάποιες λύσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, την περιουσία του οφειλέτη, τα χαρακτηριστικά του και να προτείνουν ευνοϊκές λύσεις. Κατά την άποψή μας πρέπει να είναι:

-μακροχρόνια πληρωμή με επιμήκυνση δανείου ως 20-25 χρόνια

-χαμηλό επιτόκιο 3,5%-4% ή και λιγότερο

-διαγραφή του δανείου όταν η αξία του σπιτιού έχει μειωθεί τόσο πολύ που είναι μικρότερη από το υπόλοιπο του δανείου

«Η συζήτηση είναι για να βρεθούν τα κατάλληλα κίνητρα ώστε η τράπεζα να θέλει να ρυθμίσει» αυτές τις οφειλές «και η επιδότηση είναι πολύ ισχυρό κίνητρο», σημείωσε ο κ. Κουρμούσης. «Από έναν άνεργο π.χ. η τράπεζα δεν εισπράττει τίποτα. Όταν έρχεται το κράτος και επιδοτεί, η τράπεζα “θέλει”, για να μην πω υποχρεούται, γιατί αλλιώς θα φέρει τον εαυτό της σε δυσχερέστερη σχέση και αρχίζουν άλλα νομικά ζητήματα», όπως υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «μόνο όσοι έχουν αδυναμία εξόφλησης θα λάβουν ευνοϊκά οφέλη, οπότε όταν κάποιος εξυπηρετεί το δάνειο δεν μπορεί να γίνει τίποτε».

Ακούστε το ηχητικό εδώ:


Σχολιάστε εδώ