Απογοήτευση  για τον Μητσοτάκη

Απογοήτευση για τον Μητσοτάκη

-Γκρίνια των βουλευτών του για την εμφάνισή του στη Βουλή και την κόντρα του με τον Τσίπρα

Κλίμα αμφισβήτησης του Κυρ. Μητσοτάκη καταγράφεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο των εξελίξεων σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η εμφανώς κατώτερη των περιστάσεων εμφάνισή του στη συζήτηση στη Βουλή καθώς και οι άστοχοι (λανθασμένοι) χειρισμοί του στο ζήτημα των Σκοπίων αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες των στελεχών της παράταξης, που υφίστανται ούτως ή άλλως από την πρώτη ημέρα της αρχηγίας του.

Σε συνδυασμό δε με τη δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία στις εσωκομματικές συζητήσεις, επανήλθαν τα… γνωστά ερωτήματα του τύπου «που πάμε;», καθώς και οι συνήθεις –σε κάθε κρίση– διαπιστώσεις «δεν τραβάει», «δεν μπορεί» κ.λπ.

Η κριτική των στελεχών στρέφεται πρωτίστως προς τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τα πρόσωπα που στελεχώνουν το επιτελείο του και κομβικής σημασίας θέσεις στο κόμμα. «Έχουν άγνοια της πολιτικής πραγματικότητας, δεν έχουν την πείρα και την εμπειρία να ανταποκριθούν στους ρόλους που έχουν αναλάβει», τονίζουν γαλάζιοι βουλευτές. Δεδομένου ότι τα πρόσωπα αυτά είναι της επιλογής του κ. Μητσοτάκη, η ευθύνη επιστρέφει στον ίδιο προσωπικά. «Ορισμένες φορές, οι συσκέψεις στον τρίτο όροφο θυμίζουν λιγότερο πολιτικό κόμμα και περισσότερο ανώνυμη ε­ταιρεία ή διαφημιστικό όμιλο», σημειώνουν στελέχη που έτυχε να παραστούν σε κάποιες από τις συσκέψεις υπό τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Το πέρας της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση βρήκε τους γαλάζιους βουλευτές απογοητευμένους και ανήσυχους, προβληματισμένα τα στελέχη που έτυχε να την παρακολουθούν από την τηλεόραση. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν άτονος, άνευρος, χωρίς τις αναγκαίες λεκτικές «εκρήξεις» (υπάρχει ζήτημα με τους λογογράφους του) που απαιτούσε η συζήτηση και το αντικείμενό της. Ελάχιστα πειστικός.

Επιπλέον έδειξε να μην έχει τα αναγκαία αντανακλαστικά για να απαντήσει στις πολλές προκλήσεις από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Δεν είχε με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης τη στόφα του ηγέτη. Άφησε ουσιαστικά αναπάντητες ακόμη και τις αιχμές του πρωθυπουργού για τον πατέρα του και τα γεγονότα του ’65, αναγκάζοντας την Ντ. Μπακογιάννη να απαντήσει για λογαριασμό του.

Η… ανησυχητική διαπίστωση βουλευτή ήταν ότι «τρία χρόνια στην αρχηγία και παραμένει ίδιος». Λανθασμένη θεωρούν κορυφαία στελέχη της παράταξης και την αντιμετώπιση (διαχείριση) της πρότασης- πρόκλησης εκ μέρους του πρωθυπουργού για τη διενέργεια τηλεμαχίας (debate) για το ζήτημα των Σκοπίων. Η αρνητική απάντησή του εκλήφθηκε από τους περισσότερους ως φόβος ή αδυναμία, ενώ η… πρόταση προς τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές για να γίνουν debate κάθε άλλο παρά πειστική ήταν ως κίνηση.

Η προτροπή δε προς τον πρωθυπουργό να… κάνει debate με τον Π. Καμμένο επιδείνωσε περαιτέρω τις δυσμενείς εντυπώσεις! Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε πρόταση στενών συνεργατών του να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τη συζήτηση στη Βουλή και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Λίγα 24ωρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει να ψαλιδίσει τις προσδοκίες των βουλευτών αλλά και των πολιτών που εναντιώνονται στη Συμφωνία με τα Σκόπια. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΑΝΤ1) ανήγγειλε ότι ο… ανένδοτος της Νέας Δημοκρατίας έχει ημερομηνία λήξεως. «Από τη στιγμή που η Συμφωνία κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και στη συνέχεια κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν ανατρέπεται», είπε χαρακτηριστικά. Ούτε λέξη φυσικά για κατάργηση, ακύρωση έστω επαναδιαπραγμάτευση.

Υποσχέθηκε ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης να δώσει μάχη σε ό,τι αφορά την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η πορεία των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε, «θα είναι μακρά και θα εξαρτηθεί από το αν θα επιδείξει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα». Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να περάσει τις πόρτες της ΕΕ τα επόμενα πέντε με οκτώ χρόνια.


Σχολιάστε εδώ