Το μυστικό της αλλαγής είναι η οικοδόμηση του καινούργιου στην ΕΕ

Το μυστικό της αλλαγής είναι η οικοδόμηση του καινούργιου στην ΕΕ

«Η ΕΕ δεν είναι κάποιο κτίριο στις Βρυξέλλες. Είναι ένα σχέδιο 500 εκατομμυρίων πολιτών, των εθνικών τους κυβερνήσεων, των μελών του Ευρωκοινοβουλίου που εκλέγουν να τους εκπροσωπούν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκλέγουν οι ευρωβουλευτές.

Προσωπικά πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι χρειάζονται την Ένωσή τους, και χρειάζεται να αλλάξουν κάποιες από τις πολιτικές που έχει θεσπίσει η ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε τα τελευταία χρόνια: να εμβαθύνουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, να εδραιώνουμε μία ισχυρή και ενιαία εξωτερική πολιτική για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, να εφαρμόσουμε το μεγαλύτερο από ποτέ επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη και την Αφρική.

Κάποιοι θέλουν να αλλάξουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές προκειμένου να τις βελτιώσουν – ακόμα και ριζοσπαστικά – άλλοι όμως θέλουν απλώς να καταστρέψουν την Ένωση. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι σε καιρούς απογοήτευσης η καταστροφή μπορεί να ακούγεται σαγηνευτική σε πολλούς. Και εντούτοις, το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρωθούμε όχι στην καταστροφή του παλαιού, αλλά στην οικοδόμηση του καινούργιου. Ελπίζω πως αυτό θα καταστεί εφικτό το 2019».

Φεντερίκα Μογκερίνι
Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ

Φωτό: enikos.gr


Σχολιάστε εδώ