Τι ξέρει και φοβάται ο Μητσοτάκης για τον τρόπο που θα κάνει τις εκλογές η κυβέρνηση

Τι ξέρει και φοβάται ο Μητσοτάκης για τον τρόπο που θα κάνει τις εκλογές η κυβέρνηση

-Αληθεύει ότι η εταιρεία που φέρεται ότι θα αναλάβει τις εκλογές έχει καταγγελθεί για νοθεία σε εκλογές στη Ν. Αμερική;

Ο υπαινιγμός του Κυρ. Μητσοτάκη –στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής– για ενδεχόμενη απόπειρα νόθευσης των εκλογικών διαδικασιών, κατά συνέπεια και των τελικών αποτελεσμάτων, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου δεν αιφνιδιάσθηκαν με την προειδοποίησή του –που είχε αποδέκτη την κυβέρνηση–, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές «πρέπει να γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους και τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που έγιναν όλες οι προηγούμενες αναμετρήσεις».

Καιρό τώρα στα ηγετικά κλιμάκια της παράταξης επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, που δεν εδράζεται μόνο στην… πάγια άποψη που υπάρχει στην Πειραιώς, βάσει της οποίας «ο κ. Τσίπρας και η παρέα του δεν θα διστάσουν να κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν στην εξουσία». Έχει ως βάση και πληροφορίες που φτάνουν από διάφορες πλευρές και έχουν να κάνουν αφενός με την εταιρεία που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το εξαιρετικά δύσκολο έργο, ιδίως στην περίπτωση που το ερχόμενο Μάιο στηθούν πέντε κάλπες, και αφετέρου με τους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα παρουσιάζουν σημα­ντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αναμετρήσεις του 2015.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας (Singular Logic) που είχε αναλάβει όλες τις προηγούμενες εκλογές έχουν δηλώσει αδυναμία να αντεπεξέλθουν σε αυτό το έργο. Ακόμη πιο… ανησυχητικές είναι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αναθέσει τη δουλειά σε ξένη εταιρεία, χωρίς καμία γνώση των διαδικασιών που υπάρχουν στη χώρα μας και το… χειρότερο, η εν λόγω εταιρεία έχει καταγγελθεί για νοθεία σε εκλογές στη Νότια Αμερική. Οι δύο αυτές παράμετροι είναι λογικό να έχουν θέσει σε συναγερμό την Πειραιώς.

Την ίδια στιγμή, πρόσθετη ανησυχία προκαλούν στα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας οι πληροφορίες ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αποφάσεων για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, οι οποίοι και θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επίσπευση των διαδικασιών, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον τηρούνται επακριβώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικοί νόμοι. Σε αυτό ακριβώς το θέμα αναφερόταν ο κ. Μητσοτάκης όταν είπε στην Πολιτική Επιτροπή ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν «με ελεγμένους εκλογικούς καταλόγους, με ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα και με τρόπο που θα διασφαλίζει ανάλογα την ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας».

Στην Πειραιώς παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς όλα τα παραπάνω και είναι πολύ πιθανό –αν κι εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία– να υπάρξει και νέα δημόσια παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επιτελείο του υπάρχουν σκέψεις την επόμενη φορά τα μηνύματά του να μην έχουν μοναδικό αποδέκτη την κυβέρνηση και τους υπουργούς αλλά και τα καθ’ ύλην αρμόδια κρατικά στελέχη (υπουργεία, υπηρεσίες, δήμους κ.ά.). Να κάνει μάλιστα ένα παραπάνω βήμα προαναγγέλλοντας εξονυχιστικούς ελέγχους στους εκλογικούς καταλόγους αμέσως μετά τις εκλογές, με καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχει παράβαση (παρανομία) και σε όσους εμπλέκονται σε κάθε περίπτωση.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ