Πρόσω ολοταχώς από EXXON MOBIL στην Κύπρο

Πρόσω ολοταχώς από EXXON MOBIL στην Κύπρο

-Ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία σε Αιγαίο – Καστελλόριζο – Μεσόγειο

Κρυφά κρατάει τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης στον στόχο «Δελφίνι 1» η Exxon Mobil και η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ ξεκινά η δεύτερη γεώτρηση, και πάλι στο οικόπεδο 10, και ενώ η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της ενα­ντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Την Τρίτη η Λευκωσία με NAVTEX ανακοίνωσε ότι ξεκινά η δεύτερη γεώτρηση του γεωτρύπανου «Stena Icemax» της Exxon Mobil, σε απόσταση περίπου 15 μιλίων από την πρώτη γεώτρηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Το σημείο «Γλαύκος» της δεύτερης γεώτρησης είναι σε πολύ μικρή απόσταση από το οικόπεδο 6, στο οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη δοκιμαστική γεώτρηση ο γαλλικός κολοσσός TOTAL.

Το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν δημόσια τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης της Exxon Mobil αποδόθηκε από πολλούς αναλυτές σε… απογοητευτικές ενδείξεις. Όμως η Λευκωσία θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους για λόγους που έχουν σχέση και με τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ενώ και η Exxon Mobil θα πρέπει να έχει πλήρως επιβεβαιωμένα στοιχεία προτού προβεί σε ανακοινώσεις και κάτι τέτοιο θα είναι περισσότερο καθαρό μόνο μετά και τη δεύτερη γεώτρηση, χωρίς να αποκλεισθεί η πραγματοποίηση και συμπληρωματικών εργασιών στον στόχο «Δελφίνι 1».

Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται έρευνες από εξειδικευμένα σκάφη και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς επίκειται η έναρξη εργασιών και από τις άλλες εμπλεκόμενες εταιρίες, όπως η TOTAL και η ΕΝΙ, αλλά και η αδειοδότηση για το οικόπεδο 7.

Όλο αυτό το διάστημα η Λευκωσία παρακολουθεί τις εντεινόμενες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και τις απειλές που εκτοξεύονται, δίνοντας όμως προτεραιότητα στην προληπτική διπλωματία, ώστε να εμποδίσει την Τουρκία να προκαλέσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Έτσι, λοιπόν, τόσο με διαβήματα στον ΟΗΕ όσο και με ρηματικές διακοινώσεις και ενημερωτικά υπομνήματα σε ξένες κυβερνήσεις και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ερευνών και γεωτρήσεων εξηγεί πώς έχει η κατάσταση και ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή στα σχέδια της Τουρκίας θα υποχρεώσει την Κύπρο να κινηθεί δικαστικά ενα­ντίον των ξένων εταιρειών και των ξένων τεχνικών που θα συμμετάσχουν σε παράνομες τουρκικές δραστηριότητες.

Απειλεί ο Ερντογάν
Αυτό κάθε άλλο παρά είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς η Τουρκία έχει ήδη κινηθεί και έχει αγοράσει νέο πλωτό γεωτρύπανο, το οποίο σύντομα θα βρεθεί στην Τουρκία για τις αναγκαίες μετασκευές και την εκπαίδευση του προσωπικού του, πριν αποσταλεί, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε, για γεωτρήσεις «γύρω από την Κύπρο».

Βεβαίως, η απειλή αυτή αφορά μάλλον όσα οικόπεδα δεν έχουν δοθεί για έρευνες σε ξένες εταιρείες, μιας και για όλα τα άλλα είναι προφανές ότι χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αδιάφορες όταν απειλούνται τα συμφέροντα των πετρελαϊκών κολοσσών τους.

Η Τουρκία όμως κάθε άλλο παρά είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική της και μάλιστα εμφανίζεται ορισμένες φορές να κλιμακώνει την ένταση τις στιγμές που δείχνει περισσότερο πιεσμένη στο μεγάλο μέτωπό της, στη Συρία. Προφανώς, ο κ. Ερντογάν θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η εμπλοκή στη Συρία δεν θα αποπροσανατολίσει την Άγκυρα, που συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα της και μέρος των Ενόπλων Δυνάμεών της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι τελευταίες προκλήσεις με τη διεξαγωγή ασκήσεων πολύ κοντά στην Κύπρο και γύρω από το Καστελλόριζο, ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Όμως ιδιαίτερη κλιμάκωση ήταν η αναγγελία της Τουρκίας για έρευνες του «BARBAROS» σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελλόριζου και μεταξύ του Καστελλόριζου και της Κύπρου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το τουρκικό ερευνητικό κινήθηκε κάποιες φορές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά κυρίως πραγματοποίησε έρευνες ε­ντός της κυπριακής ΑΟΖ…

Όμως δημοσίως δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς, χωρίς να είναι γνωστό εάν αυτό οφείλεται στην προσπάθεια μη διατάραξης του κλίματος, εν όψει των προετοιμασιών για τη μετάβαση του κ. Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όμως ακόμη και αν έχουν υπάρξει διπλωματικά διαβήματα, πρακτικά η τουρκική NAVTEX και ο ισχυρισμός ότι όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου (πλην της αιγυπτιακής) είναι τουρκική, διαγράφοντας την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, μένει αναπά­ντητος…

Το ΑΚΕΛ στηρίζει την Άγκυρα!
Στην Κύπρο, όπου η πολιτική ηγεσία πελαγοδρομεί, με αλληλοκατηγορίες και, κυρίως με ευθύνη του ΑΚΕΛ, δικαιολόγηση όλων των θέσεων της τουρκικής πλευράς (ο Δημήτρης Χριστόφιας έφθασε στο κατάντημα να προτείνει, σε συνομιλία με τούρκους δημοσιογράφους, να προσφερθεί από τώρα στην Τουρκία η δέσμευση για μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω αγωγού από το τουρκικό έδαφος), οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα είναι το νέο πεδίο στο οποίο θα ασκηθεί πίεση στη Λευκωσία, ώστε να κατευνασθούν και οι τουρκικές αντιδράσεις. Με την προσδοκία ότι μέσω μιας λύσης τύπου σχεδίου Ανάν θα επιτευχθεί ο έλεγχος τον οποίο επιδιώκει η Άγκυρα στους φυσικούς πόρους του νησιού.

Στη Λευκωσία οι πολιτικές δυνάμεις συ­γκρούονται για το πόση πολιτική ισότητα πρέπει να αναγνωρισθεί στους Τουρκοκυπρίους, για την εκ περιτροπής προεδρία, για τη διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία και δεν αντιλαμβάνονται ότι η Άγκυρα δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω στο θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής του στρατού, που θα καταστήσουν στο διηνεκές την Κύπρο ένα ιδιότυπο τουρκικό προτεκτοράτο εντός της Ευρώπης.

Η μοναδική… θετική εξέλιξη είναι ότι η ίδια η Τουρκία ανέλαβε την ευθύνη για το πάγωμα ουσιαστικά των συνομιλιών, καθώς ο κ. Τσαβούσογλου προέβλεψε ότι δεν μπορούν να γίνουν συνομιλίες εάν δεν υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων… Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από το ότι αυτήν τη στιγμή, που ο Ερντογάν έχει ανάγκη τις ακραίες εθνικιστικές ψήφους των Γκρίζων Λύκων στις δημοτικές εκλογές, δεν υπάρχει καμιά διάθεση από τον Ερντογάν να εμφανισθεί ότι συζητά συμβιβαστική λύση στο Κυπριακό…

Πάντως το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, καθώς η Τουρκία καθίσταται όλο και πιο ανεξέλεγκτη, όλο και πιο απρόβλεπτη και επικίνδυνη…

Κωνσταντίνος Τσάκαλος

Φωτό: ekathimerini.com
Το γεωτρύπανο «Stena Icemax» της EXXON MOBIL ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και ήδη ξεκινά τη δεύτερη. Το ότι τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν αποδόθηκε από πολλούς αναλυτές στις ενδείξεις που δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές.


Σχολιάστε εδώ