Πόλεμος εναντίον των φτωχών…

Πόλεμος εναντίον των φτωχών…

-Εκατομμύρια παιδιά ζουν στην Αμερική με λιγότερα από δύο δολάρια…

«Η ανάγνωσή της προκαλεί φρίκη. Η έκθεση μιλάει μεταξύ άλλων για καταυλισμούς σκηνών στους δρόμους του Λος Άντζελες, αυλές πλημμυρισμένες με ανεπεξέργαστα λύματα διότι οι τοπικές Αρχές αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες, και την εκτεταμένη επιβολή προστίμων και κατασχέσεων εις βάρος φτωχών ανθρώπων που πολλές πόλεις και κωμοπόλεις χρησιμοποιούν για τη χρηματοδότησή τους. Αντί του Πολέμου εναντίον της Φτώχειας που κήρυξε ο Λίντον Τζόνσον το 1964, τμήματα των ΗΠΑ διεξάγουν σήμερα έναν πόλεμο ενα­ντίον των φτωχών.

Η δυστυχία της ζωής στον πάτο της Αμερικής έχει τεκμηριωθεί αναλυτικά σε βιβλία, υπολογίζεται μάλιστα πως αρκετά εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα. Σε ένα άρθρο γνώμης στους ‘‘New York Times’’ τον Ιανουάριο του 2018, σημείωνα πως η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιεύει σήμερα εκτιμήσεις για την παγκόσμια φτώχεια που συμπεριλαμβάνουν τις πλούσιες χώρες, και πως οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν ότι 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με λιγότερο από το ισοδύναμο του παγκόσμιου ορίου της φτώχειας.

Στο επιχείρημά μου, χρησιμοποίησα τα 4 δολάρια ημερησίως κατ’ άτομο για τις πλούσιες χώρες ως χονδρικά ισοδύναμο του παγκόσμιου ορίου της φτώχειας των δύο δολαρίων που χρησιμοποιείται για τις φτωχές χώρες. Υπάρχουν περισσότεροι ‘‘παγκόσμια φτωχοί’’ άνθρωποι στις ΗΠΑ από ό,τι στη Σιέρα Λεόνε και το Νεπάλ, και τα επίπεδα της φτώχειας στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι παρόμοια, παρά την τριπλάσια και πλέον διαφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα».

Άνγκους Ντίτον
Επίτιμος καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Υποθέσεων στη Σχολή Woodrow Wilson του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, τιμήθηκε το 2015 με Νόμπελ Οικονομίας

Φωτό: voria.gr


Σχολιάστε εδώ