Ξεπαγιάζουν στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ανύπαρκτη ή πλημμελής θέρμανση, χαλασμένα καλοριφέρ, οι προμηθευτές δεν δίνουν πετρέλαιο γιατί δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πληρωθούν, πόρτες και παράθυρα «μπάζουν» γιατί τα κτίρια είναι παλαιά και κακοσυντηρημένα, επίτοκες και μωρά υποφέρουν, ασθενείς ξεπαγιάζουν και οι συγγενείς προσπαθούν με φορητά αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ και με κουρέλια στα παράθυρα να ζεστάνουν τα δωμάτια του πόνου. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι γιατρός του Κέντρου Υγείας Κλειτορίας δάνεισε χρήματα για αγορά πετρελαίου και ακόμα περιμένει από την ΥΠΕ να του τα δώσει.

Αυτή είναι η κατάσταση σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας -που βίωσαν τις ημέρες της κακοκαιρίας και ίσως ακόμα βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι- που δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και επιβεβαίωσαν με εικόνα τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Εικόνες ντροπιαστικές που αν είχαν συμβεί στην Ιαπωνία θα είχαν κάνει αμέσως ομαδικά χαρακίρι από τους αρμόδιους υπουργούς μέχρι τους διοικητές των νοσοκομείων. Εδώ βέβαια ας μη περιμένουμε τέτοιες ευαισθησίες! Μια παραίτηση όμως θα έπρεπε να υπάρξει, τουλάχιστον από διοικητές νοσοκομείων. Κάποιοι από αυτούς τόλμησαν να ψελλίσουν ότι όλα αυτά είναι ψέματα, και κάποιοι άλλοι (όπως ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας Βασίλειος Μπαλάσκας) παραδέχθηκαν ότι τα στοιχεία ήταν αληθινά, αλλά η δημοσιοποίηση της κατάστασης από τους εργαζόμενους και την ΠΟΕΔΗΝ έγινε για «μικροκομματικά παιχνίδια, και χωρίς καμία σοφία». Δυστυχώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια η διεκδίκηση από ασθενείς και εργαζόμενους αξιοπρεπούς φροντίδας υγείας θεωρείται από τους διοικούντες «μικροκομματικό παιχνίδι» κι ας ανέβαιναν με το παραμικρό στα κάγκελα των νοσοκομείων εκείνοι μέχρι το 2014.

Εκτός από την ΠΟΕΔΗΝ όμως καταγγελία για ελλιπή θέρμανση της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας έκανε στο facebook ο γιατρός του νοσοκομείου, νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Για το περιστατικό αυτό η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησε κάνοντας λόγο για τυχαίο γεγονός, αλλά καμία νύξη στην ευθύνη που έχει ώστε να προβλέψει τέτοιες καταστάσεις.

Η καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ
Αναλυτικά η καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ με τα νοσοκομεία που λειτουργούν με ελλείψεις στη θέρμανση έχει ως εξής:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Ανεπαρκέστατη θέρμανση, τα κτίρια είναι χωρίς καμία συντήρηση, τα τζάμια είναι σπασμένα. Στην αίθουσα τοκετού το κρύο είναι πάρα πολύ. Από τα 8 κλιματιστικά στα 8 δωμάτια των επιτόκων γυναικών λειτουργούν τα τρία και μάλιστα τα δύο υπολειτουργούν. Οι διάδρομοι δεν έχουν καθόλου θέρμανση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ: Τα καλοριφέρ λόγω οικονομίας ανοίγουν 10 ώρες το 24ωρο. Επειδή το κτίριο έχει απώλειες οι ασθενείς κρυώνουν πολύ. Ασθενείς και προσωπικό φέρνουν θερμαντικά σώ­ματα από το σπίτι τους. Μόνο 7 ώρες το 24ωρο έχουν ζεστό νερό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Ανοίγουν το καλοριφέρ 1 ώρα το πρωί, 1 ώρα το απόγευμα και 1 ώρα τη νύκτα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ: Το νοσοκομείο δεν έχει κεντρική θέρμανση καθ’ ότι το κεντρικό σύστημα θέρμανσης είναι χαλασμένο χρόνια. Οι θάλαμοι θερμαίνονται με air condition, αλλά οι διάδρομοι κλινικών, κοινόχρηστοι χώροι, και κάποια γραφεία και εργαστήρια είναι παγωμένα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ: Έχει θέρμανση ανά διαστήματα 12 ώρες περίπου το 24ωρο λόγω έλλειψης πετρελαίου.

Ψ.Ν. Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Ανοίγουν το καλοριφέρ 3 ώρες το πρωί, 3 ώρες το απόγευμα και 3 ώρες τη νύκτα. Τα κτίρια είναι παλαιά και έχουν απώλειες. Το αποτέλεσμα είναι να κρυώνουν οι ασθενείς.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: Μέχρι και τις ημέρες των εορτών δεν είχε το Κ.Υ. θέρμανση. Προμηθεύτηκαν περιορισμένο πετρέλαιο πριν λίγες ημέρες. Η θέρμανση λειτουργεί κάποιες ώρες την ημέρα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση όλο το χειμώνα. Δεν βρίσκουν προμηθευτή πετρελαίου, γιατί η διοίκηση είναι αφερέγγυος.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ: Στην πιο κρύα περιοχή της χώρας τα καλοριφέρ για οικονομία στο πετρέλαιο ανοίγουν 3 ώρες την ημέρα. Από 1 ώρα πρωί, απόγευμα, νύκτα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ: Επειδή οι εργαζόμενοι «κάνουν το έγκλημα και ανοίγουν τα καλοριφέρ και καταναλώνουν πετρέλαιο» ειδοποιήθηκαν από την ΥΠΕ ότι όταν τελειώσει το πετρέλαιο που έχουν, δεν θα πάρουν άλλο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ: Στην περιοχή των Καλαβρύτων με πολύ χιόνι μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχαν θέρμανση. Προμηθεύτηκαν 2.000 λίτρα με δανεικά χρήματα που έδωσε γιατρός του Κέντρου Υγείας, ο οποίος περιμένει από την ΥΠΕ να πάρει τα χρήματά του. Εάν δεν είχε βάλει χρήματα ο γιατρός, σήμερα δεν θα είχαν καθόλου θέρμανση.

Φωτό: alfavita.gr


Σχολιάστε εδώ