Μέρκελ – Μητσοτάκης συμφωνούν ότι… διαφωνούν

Μέρκελ – Μητσοτάκης συμφωνούν ότι… διαφωνούν

-Για την περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών

Να πείσει την Άνγκ. Μέρκελ για την ορθότητα της στάσης του στο ζήτημα των Σκοπίων επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα.

Ένα μόλις 24ωρο αφότου η καγκελάριος είχε απονείμει τα εύσημα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πληροφορίες λένε ότι η προσπάθειά του δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα, η κ. Μέρκελ επέμεινε στην άποψη ότι η Συμφωνία θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Απέφυγε ωστόσο να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση προς τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να αλλάξει στάση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν από την Πειραιώς. Το κλίμα στη συνάντηση δεν ήταν ιδανικό και αυτό προκύπτει από την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά. «Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πώς να προχωρούν μπροστά», σημείωσε.

Η επιχειρηματολογία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες: Το εθνικό – διπλωματικό και το πολιτικό – κοινωνικό. Επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή, ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Εστίασε δε στα ζητήματα της «μακεδονικής ιθαγένειας και της γλώσσας». «Είναι μια κακή συμφωνία, που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια», υπογράμμισε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.

Η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή θα ανοίξει ένας κύκλος διεκδικήσεων που θα έχουν να κάνουν με την υποτιθέμενη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, τις ονομασίες σε τοποθεσίες, προϊόντα κ.λπ. Στη διάρκεια της συνάντησης ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε στη γερμανίδα καγκελάριο ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται κατά της Συμφωνίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη θέση του κόμματός του.

Οι θετικές αναφορές της κ. Μέρκελ για τον πρωθυπουργό όσον αφορά το Σκοπιανό, στις κοινές δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόχλησαν μεν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν την αιφνιδίασαν. Ήταν περίπου… αναμενόμενες. Παράγοντες της Πειραιώς προσέγγιζαν το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία. Έλεγαν συγκεκριμένα ότι τα τελευταία χρόνια η επίλυση του Σκοπιανού (ονοματολογικό) ήταν ψηλά στην ατζέντα της Γερμανίας και το Βερολίνο άσκησε έντονες πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. «Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Γερμανίας ήταν λογικό η κ. Μέρκελ να πει καλά λόγια για εκείνον», τόνιζαν.

Πρόσθεταν δε ότι το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού, που υποχώρησε σε ένα ζήτημα που είχαν πει «όχι» όλοι οι προκάτοχοί του.

Φωτο: ert.gr


Σχολιάστε εδώ