Μητροπολίτης Κονίτσης: ”Προδίδεται η Μακεδονία και οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα”

Μητροπολίτης Κονίτσης: ”Προδίδεται η Μακεδονία και οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα”

Με δριμύτητα ο Σεβ. Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, που εμφανίζεται με συνέπεια και παρρησία στις θέσεις του όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ακολουθώντας την ξεκάθαρη πατριωτική γραμμή του προκατόχου του Σεβαστιανού, κατήγγειλε τη συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας κατά τη θεία λειτουργία, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, στο ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τιμήθηκε με μνημόσυνο για τους πεσόντες η 71η επέτειος από την ιστορική μάχη της Κόνιτσας (Δεκέμβριος 1948).

Ο Σεβασμιώτατος Ανδρέας καταφέρθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι “η Μακεδονία μας, που δεν κατορθώθηκε να αποσπασθεί στα χρόνια του 1946-1949, προδίδεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία παραδίδει εθνικότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς”.

Και συμπλήρωσε: “Ας λέει ό,τι θέλει η κυβέρνηση, εδώ έχουμε την ομολογία του Ζάεφ πρόσφατα, να αποκαλεί μακεδονική γλώσσα το ιδίωμα, που μιλάνε, και ότι αυτοί είναι Μακεδόνες. Και η ελληνική πλευρά σφυρίζει αδιάφορα”.

Από την πρώτη στιγμή ο Μητροπολίτης Κονίτσης πήρε ξεκάθαρη θέση, υπερασπιζόμενος τη μη παραχώρηση του ονόματος της ελληνικότατης Μακεδονίας στα Σκόπια, γιατί κάτι τέτοιο θεωρεί ότι συνεπάγεται αλυτρωτικές δικεδικήσεις των Σκοπιανών σε βάρος της ιστορικής αυτής περιοχής και της χώρας μας γενικότερα και ότι αμαυρώνονται οι αιμάτινες θυσίες του Παύλου Μελά και των άλλων Μακεδονομάχων για την ελευθερία της.

Εξάλλου έκανε λόγο και για τη δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Κων/νου Κατσίφα. Χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι το παλικάρι αυτό, που θυσιάστηκε για τις ιδέες του, λοιδορείται από παράγοντες, αλλά και τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, στην Ελλάδα”.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ιωαννίνων αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κωστούλας αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής εκείνης, ενώ μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων (εντός του Κοιμητηρίου της Άνω Κόνιτσας).

Πηγή+Φωτό: romfea.gr


Σχολιάστε εδώ