Δήμος Χανίων: Παίρνει “σάρκα και οστά” το μεγάλο έργο δημιουργίας 8 νέων σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ

Δήμος Χανίων: Παίρνει “σάρκα και οστά” το μεγάλο έργο δημιουργίας 8 νέων σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ

-Μπήκε σε τροχιά υλοποίησης η κατασκευή 8 νέων σχολικών μονάδων στον Δήμο Χανίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
-Η τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο πνοής που το πιστέψαμε από την αρχή και το τοποθετούμε πλέον σε σταθερές ράγες υλοποίησης.

Ισχυρή βούλησή μας ήταν από την αρχή, η επίλυση του έντονου προβλήματος έλλειψης σχολική στέγης στο δήμο Χανίων και να δώσουμε σε όλα τα παιδιά την δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε αξιοπρεπή και σύγχρονα σχολικά κτήρια και αίθουσες.

– Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε από το Δήμο μας η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για το έργο της κατασκευής νέων σχολικών μονάδων και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας το οποίο ενώνεται με τον Δημοτικό Κήπο, με την μέθοδο ΣΔΙΤ.

– Ο διαγωνισμός αυτός είναι η πρώτη φάση του συνολικού έργου και αφορά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψηφίους αναδόχους με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

– Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν καταθέσει τις προτάσεις και τους φακέλους συμμετοχής τους μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οι οποίες στη συνέχεια θα εξετασθούν από επιτροπή αξιολόγησης. Στην Επιτροπή Αξιολόγησης εκτός από έμπειρα στελέχη του Δήμου Χανίων, θα μετέχει και ένα στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ ενώ θα υπάρχει και νομική υποστήριξη της διαδικασίας από τον εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο που έχει προσλάβει ο Δήμος γι΄ αυτό το σκοπό.

– Με την δημοσίευση της διακήρυξης ολοκληρώνεται μία μακρά περίοδος προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς από υπηρεσίες και στελέχη του Δήμου και ουσιαστικά βάζει πλέον το μεγάλο αυτό έργο σε τροχιά υλοποίησης.

– Επισημαίνω ότι είμαστε ο πρώτος Δήμος στη χώρα που προκηρύσσει ως αναθέτουσα αρχή έργο ΣΔΙΤ και ο πρώτος φορέας που τα τελευταία 4 χρόνια προκηρύσσει έργο σχολείων μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό αυξάνει τόσο τις υποχρεώσεις του Δήμου όσο και την υπευθυνότητα με την οποία κινούμαστε προκειμένου να έχει θετική κατάληξη ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών για τα Χανιά.

– Το πρόγραμμα κατασκευής που ενέκρινε η Ελληνική κυβέρνηση για το Δήμο Χανίων, δεν επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά τα χρήματα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Εκτιμάμε ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίων αναδόχων και θα έχει προχωρήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, ώστε το καλοκαίρι του 2019 να μπούμε στην διαδικασία διακήρυξης της Β φάσης του διαγωνισμού, που θα αφορά αυτό καθαυτό το τεχνικό αντικείμενο του έργου.

– Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από την αγορά και ότι θα ενδιαφερθούν πολλοί και σημαντικοί υποψήφιοι ανάδοχοι για το έργο το οποίο έχει κοστολογηθεί περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

– Η σχολική στέγη ήταν και παραμένει προτεραιότητα για την δημοτική αρχή. Εκτός από τις εκατοντάδες παρεμβάσεις και τα μικρά και μεγάλα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια για την βελτίωση των υφιστάμενων σχολικών κτηρίων, δεν αφήσαμε ούτε στιγμή τον μεγάλο στόχο της κατασκευής νέων σχολείων που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν και δουλεύουν για αυτήν την προσπάθεια τόσο μέσα στο Δήμο όσο και εκτός. Πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα καταφέρουμε να έχουμε ολοκληρώσει τα νέα σχολεία, αλλά και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας που αποτελούν κομβικής σημασίας έργα της δημοτικής μας αρχής και θα αποτελέσει την μεγαλύτερη παρακαταθήκη αυτής της Δημοτικής Αρχής για τα παιδιά μας τις επόμενες γενιές και τους δημότες μας.

Το πρώτο σημαντικό βήμα της δημιουργίας των 8 νέων σχολικών μονάδων στο Δήμο Χανίων και της ανακατασκευής του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας μέσω ΣΔΙΤ, έγινε, αφού δημοσιεύτηκε η Διακήρυξη-Πρόσκληση του διεθνούς διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αναδόχους, που αφορά το συγκεκριμένο, έργο “πνοής”.

Με αφορμή τη σημαντική αυτή εξέλιξη, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας παραχώρησε την Πέμπτη (10/1) το πρωί συνέντευξη τύπου. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Ξανθουδάκης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Βαρδάκης.  

Στην τοποθέτηση του, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ισχυρή βούλησή μας ήταν από την αρχή, η επίλυση του έντονου προβλήματος έλλειψης σχολική στέγης στο δήμο Χανίων και να δώσουμε σε όλα τα παιδιά την δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε αξιοπρεπή και σύγχρονα σχολικά κτήρια και αίθουσες.

Ο διαγωνισμός αυτός είναι η πρώτη φάση του συνολικού έργου και αφορά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψηφίους αναδόχους με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος στη χώρα που προκηρύσσει ως αναθέτουσα αρχή έργο ΣΔΙΤ και ο πρώτος φορέας που τα τελευταία 4 χρόνια προκηρύσσει έργο σχολείων μέσω ΣΔΙΤ”.

Ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε επίσης: “Εκτιμάμε ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίων αναδόχων και θα έχει προχωρήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, ώστε το καλοκαίρι του 2019 να μπούμε στην διαδικασία διακήρυξης της Β φάσης του διαγωνισμού, που θα αφορά αυτό καθαυτό το τεχνικό αντικείμενο του έργου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από την αγορά και ότι θα ενδιαφερθούν πολλοί και σημαντικοί υποψήφιοι ανάδοχοι για το έργο το οποίο έχει κοστολογηθεί περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ”.

“Το έργο αυτό θα αποτελέσει την μεγαλύτερη παρακαταθήκη αυτής της Δημοτικής Αρχής για τα παιδιά μας τις επόμενες γενιές και τους δημότες μας”, κατέληξε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, κ. Δημήτρης Φραγκάκης ανέφερε: “Το πρώτο σημαντικό “ορόσημο” της προσπάθειας που ξεκινήσαμε από το 2014 ήταν η υπογραφή της διυπουργικής επιτροπής που ενέκρινε το έργο για το Δήμο Χανίων. Το δεύτερο σημαντικό “ορόσημο” ήταν ότι αυτές τις ημέρες δημοσιεύτηκε η Διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Το έργο αυτό μπαίνει πλέον στις “ράγες” , είναι έργο που προφανώς θέλει το χρόνο του, αλλά θα μπει σε τροχιά υλοποίησης πάρα πολύ σύντομα, αφού έχει πάρει “σάρκα και οστά”. Πιστεύω ότι η αγορά θα ανταποκριθεί και αρκετές έμπειρες επιχειρήσεις θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Είμαι αισιόδοξος ότι σε 2-3 χρόνια θα έχουμε στα Χανιά τα 8 νέα σχολεία και το ανακατασκευασμένο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας”.

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους έως τις 20 Φεβρουαρίου. Οι φάκελοι θα εξεταστούν από επιτροπή αξιολόγησης στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του Δήμου Χανίων και ένα στέλεχος της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ.


Σχολιάστε εδώ