Υπέρ λύσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Υπέρ λύσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Τη σιωπή μηνών έσπασε ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφορικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Όλοι γνωρίζουν ότι το ζήτημα (σσ: της ονομασίας) πρέπει να επιλυθεί, προκειμένου η «Μακεδονία» να έχει μια θετική οικονομική και ευρωπαϊκή προοπτική στο μέλλον», δήλωσε στην euractiv.com ο κ. Βέμπερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός αξιωματούχος δεν είχε προβεί σε κανέναν σχολιασμό επί του θέματος, παρά την αυξανόμενη πίεση από άλλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία για την ονομασία έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι τον Μάρτιο. Ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία, το αδελφό κόμμα του ΕΛΚ στην Ελλάδα και αξιωματική αντιπολίτευση, έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία στο κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ, ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας, υπονοώντας ότι δεν θεωρείται απαραίτητη η στήριξη από την αντιπολίτευση στο πλαίσιο αυτό.

«Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να προτείνει εναλλακτικές λύσεις και ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού», τόνισε ο κ. Βέμπερ.

Σημειώνεται ότι τη στήριξή τους στη συμφωνία εξέφρασαν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Μόσχα εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον προωθεί τη συμφωνία με στόχο τη διεύρυνση της επιρροής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ δηλώνει, για την στάση του αρχηγού της ΝΔ, ότι «κατανοεί πλήρως» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εντός του κόμματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδίως μετά από την κατάρρευση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1992, λόγω διαφωνιών για την ονομασία.

 


Σχολιάστε εδώ