Κινέζοι επιστήμονες μετέτρεψαν χαλκό σε «χρυσό»

Κινέζοι επιστήμονες μετέτρεψαν χαλκό σε «χρυσό»

Ομάδα Κινέζων επιστημόνων ή… “αλχημιστών”, μετέτρεψε χαλκό σε ένα νέο υλικό “σχεδόν πανομοιότυπο” με το χρυσό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της South China Morning Post, οι ερευνητές εκτιμούν πως η ανακάλυψη αυτή θα μειώσει σημαντικά τη χρήση σπάνιων, ακριβών μετάλλων στη βιομηχανία.

Xτύπησαν τον χάλκινο στόχο με έναν πίδακα από θερμού, ηλεκτρικά φορτισμένο αργόν. Τα ταχύτατα κινούμενα, ιονισμένα σωματίδια, έδιωξαν τα άτομα χαλκού από τον στόχο. Τα άτομα στη συνέχεια ψυχράθηκαν και συμπυκνώθηκαν στην επιφάνεια ειδικής συσκευής συλλογής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός λεπτού στρώματος άμμου.

Στη συνέχεια έβαλαν το υλικό  σε ένα θάλαμο αντίδρασης και το χρησιμοποίησαν ως καταλύτη για να μετατρέψουν τον άνθρακα σε αλκοόλ, μια εξελιγμένη και δύσκολη χημική διαδικασία που μόνο τα πολύτιμα μέταλλα μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά.

«Τα νανοσωματίδια toy χαλκoύ πέτυχαν επιδόσεις καταλύτη παρόμοιες με αυτές του χρυσού ή του ασημιού» λένε ο Σουν Τζιάν και οι συνεργάτες του σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ακαδημίας.

Πάντως  στο νέο υλικό η πυκνότητά του παραμένει αυτή του συνηθισμένου χαλκού… Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη βιομηχανία, δεδομένου ότι ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα χρησιμοποιούνται ευρέως σε σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές. Το νέο αυτό υλικό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, οξείδωση και διάβρωση.


Σχολιάστε εδώ