Σ. Τζούμας: Επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος στη συμφωνία με τον Τσίπρα

Σ. Τζούμας: Επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος στη συμφωνία με τον Τσίπρα

Του
ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ


-Μόνο που η Ιεραρχία δεν πρόκειται να παίξει τα παιχνίδια του

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν κάνει πίσω. Δείχνει αποφασισμένος να οδηγήσει την Εκκλησία στην κατεύθυνση που επιθυμεί ο ίδιος: στην αγκαλιά του κ. Τσίπρα.

Με την εισήγησή του στη ΔΙΣ είναι ολοφάνερο ότι είναι υπέρ τής πάση θυσία υλοποίησης της συμφωνίας των 15 σημείων, όπως αποκαλείται και όπως ακριβώς ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου. Και κυρίως στο σκέλος της περιουσίας αλλά και σε εκείνο της μισθοδοσίας του κλήρου και των λαϊκών υπαλλήλων.

Μόνο που στην Ιεραρχία το κλίμα δεν είναι πρόσφορο…

Η Ιεραρχία έχει στις τάξεις της νέους ιεράρχες που διακρίνονται από γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και αγωνιστικό πνεύμα και είναι βέβαιο ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, όπως πιστεύουν ο Αρχιεπίσκοπος και οι στενοί συνεργάτες του.

Οι ιεράρχες δεν είναι… «γατάκια», όπως τους αποκαλεί ο πλούσια αμειβόμενος διπλοθεσίτης λαϊκός σύμβουλος που έχει χρεωθεί από την κυβέρνηση να φέρει εις πέρας το… πρότζεκτ!

Μπορεί η διάθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου να είναι διάχυτη στο κείμενο της εισήγησής του και να είναι εμφανής στη σύνθεση της Επιτροπής, όπου η πλειοψηφία είναι δική του, ξεχνά όμως ότι πάνω από όλους είναι η Ιεραρχία, την οποία άφησε να εννοηθεί ότι ελέγχει, λέγοντας στην εισήγησή του: «Εμείς έχουμε την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε, ότι θα υιοθετήσει η Ιεραρχία (τη συμφωνία), διότι αποβλέπουμε όλοι μας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όχι στην προσωπική ικανοποίηση αλλά στο πώς αυτό το υλικό αντικείμενο, που γίνεται πνευματικό, θα γίνει εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας».

Υπάρχει ένα χάσμα, όμως, που χωρίζει την απόφαση της πρόσφατης Ιεραρχίας από τις προσωπικές απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος επιμένει, ερχόμενος σε πλήρη αναντιστοιχία με το Σώμα της Ιεραρχίας, στο οποίο προεδρεύει. Και δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει αυτό και πού θα οδηγήσει τα πράγματα.

Η Ιεραρχία καθόρισε το πλαίσιο του διαλόγου και έβαλε μια τεράστια «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση: Δεν δέχεται ουδεμία συζήτηση για αλλαγή στο καθεστώς της μισθοδοσίας.

Θα το ακολουθήσει αυτό η Επιτροπή ή θα ενδώσει στις πιέσεις που θα δεχθεί από τον κ. Γαβρόγλου και τον Αρχιεπίσκοπο;

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, το βέβαιο είναι ότι η Ιεραρχία θα έχει την τελική κρίση και έγκριση για όλα. Και αυτό οδηγεί σε μια ασφάλεια στο όλο θέμα. Επίσης, η στάση της Εκκλησίας της Κρήτης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αναστολή του αγώνα.
Η Εκκλησία της Κρήτης το είπε και το έκανε πράξη: Δεν αναγνωρίζει καμία ιστορική συμφωνία!

Οι ιεράρχες της Κρήτης μάς διδάσκουν πολλαπλώς με τη στάση τους στο όλο θέμα και μας θυμίζουν τη γενναία αντιμετώπιση ανάλογων θεμάτων που αφορούσαν την πατρίδα μας και την Εκκλησία μας από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.


Σχολιάστε εδώ