DEBATE: Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

DEBATE: Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

Της
ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ
MSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr


Δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης και τι από τα δύο γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε.

Μελομακάρονα
Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια). Θερμίδες: 365kcal. Πρωτεΐνες: 3,6 γρ. Ολικό λίπος: 19,1γρ.Κορεσμένο λίπος: 2,5γρ. Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5γρ. Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ. Χοληστερόλη: 0. Το δίδυμο ελαιόλαδο και καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και καλών ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

Ο συνδυασμός μέλι και καρύδια προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η κανέλλα η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.

Κουραμπιέδες
Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια). Θερμίδες: 463kcal. Πρωτεΐνες: 7.8γρ. Ολικό λίπος: 26.9γρ. Κορεσμένο λίπος: 12.6γρ. Μονοακόρεστα λιπαρά: 9,5γρ. Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9γρ. Χοληστερόλη: 80

Αυξημένα κορεσμένα λιπαρά: το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα.

Πλούσιο σε ζάχαρη. Πλούσιοι σε πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής ποιότητας, οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού συστήματος.


Σχολιάστε εδώ