Μητροπολίτες διαψεύδουν τον Αρχιεπίσκοπο

Μητροπολίτες διαψεύδουν τον Αρχιεπίσκοπο

Κόντρα στην Ιεραρχία, προχωρεί στη συναλλαγή με την κυβέρνηση

Τον διαψεύδει και ο υπουργός, λέγοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι πρόταση για συνταγματική διασφάλιση της συμφωνίας»

Στη δική του ρότα προχωράει, αγνοώντας το δεσμευτικό πλαίσιο που έθεσε η Ιεραρχία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις συζητήσεις με την κυβέρνηση για τη συμφωνία που έκανε προσωπικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Απόδειξη, η σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου με την κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι στην πλειοψηφία τους… Ιερωνυμικοί, κάτι που δείχνει τις προθέσεις του Αρχιεπισκόπου. Και δεν είναι το μόνο… ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε μετά τον ξεσηκωμό της Ιεραρχίας, που του τα έψαλε από την καλή και από την ανάποδη, στο «απολογητικό» υπόμνημά του με τίτλο «Αισθάνθηκα χρέος να υποστηρίξω τις έρευνές μου», μετά από συνάντηση που είχε στην Αρχιεπισκοπή στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου με τον πρωθυπουργό, την οποία είχε κρατήσει μυστική, για το «θέμα των απαλλοτριωθεισών περιουσιών», στην οποία ο Αλ. Τσίπρας τού είπε ότι «έχει τη διάθεση να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με την Εκκλησία, μεταξύ των οποίων και την κάλυψη της μισθοδοσίας του κλήρου. Και το τίμημα θα καλύπτει ετησίως το αντίστοιχον ποσόν της μισθοδοσίας των κληρικών, με όλες τις λοιπές επιβαρύνσεις».

Κατόπιν αυτού, αποφασίσθηκε να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και η ΔΙΣ μεταξύ των όρων για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας έθεσε και το ότι πρέπει «πρωτίστως να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των κληρικών και να διασφαλισθεί συνταγματικώς η μισθοδοσία».


 Ποτέ η ΔΙΣ δεν είχε θέσει τον όρο «να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των κληρικών και να διασφαλισθεί συνταγματικώς η μισθοδοσία» στη διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό


Πολλοί μητροπολίτες, όμως, διαψεύδουν με κατηγορηματικό τόνο ότι υπήρχε τέτοιος όρος στο πλαίσιο που έθεσε η ΔΙΣ. Και έχουν απόλυτο δίκιο. Τους επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δημόσια ανακοίνωση της συμφωνίας που έκανε με τον Αρχιεπίσκοπο. Σε κανένα από τα 15 σημεία της συμφωνίας δεν υπήρχε, κύριε Ιερώνυμε, ούτε μία λέξη περί συνταγματικής διασφάλισης της μισθοδοσίας των κληρικών. Που σημαίνει ότι δεν το θέσατε το θέμα. Το επιβεβαιώνει και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κων. Γαβρόγλου, ο οποίος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) είπε ότι «δεν είναι στο τραπέζι πρόταση για συνταγματική διασφάλιση της συμφωνίας».

Καρφώνουν τον Ιερώνυμο…
Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση που είχε ο ΙΣΚΕ με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρόεδρός του π. Γεώργιος Σελλής τού παρέδωσε υπόμνημα, στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι ο στόχος του Συνδέσμου είναι η συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας.

Όμως, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΙΣΚΕ, «Μία από τις προτάσεις μας ήταν και η άποψη περί συνταγματικής κατοχύρωσης της μισθοδοσίας, η οποία δεν τέθηκε από τον Μακαριώτατο κατά τη συ­νάντησή μας, όπως δεν τέθηκαν και οι οποιεσδήποτε άλλες απόψεις ή προτάσεις περί του αυτού θέματος».

Χάιδεψε, πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος τα αυτιά των κληρικών, λέγοντάς τους: «Οι ιερείς μας είναι τα μάτια μας, τα αυτιά μας, τα χέρια μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Μόνο που αυτά είναι λόγια κενά περιεχομένου, αφού τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την επιτευχθείσα συμφωνία και εξήγγελλε ότι η μισθοδοσία των κληρικών θα γίνεται από την Εκκλησία, την οποία θα… επιδοτεί το κράτος, με τους κληρικούς να μην ανήκουν πλέον στο Δημόσιο, ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρενέβη να πει ότι αυτό δεν το είχαν συμφωνήσει. Και αυτή η σιωπή επιβεβαιώνει ότι ο κ. Ιερώνυμος είχε δώσει τη συ­γκατάθεσή του.

Ποιοι μετέχουν
Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και μέλη οι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος και Κορίνθου Διονύσιος, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής Θεολογικής ΕΚΠΑ, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, ο πατέρας Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), ο Βασίλειος Κονδύλης, επίκουρος καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ, και ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τον οποίο υπάρχουν ενστάσεις, δεδομένου ότι ήταν από τους κύριους διαμορφωτές του προσχεδίου, το οποίο έχει απορρίψει η Ιεραρχία.


Σχολιάστε εδώ