ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ποιοι κατεβαίνουν για δήμαρχοι σε Πέραμα, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Νίκαια-Ρέντη, Κορυδαλλό και Σαλαμίνα

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ποιοι κατεβαίνουν για δήμαρχοι σε Πέραμα, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Νίκαια-Ρέντη, Κορυδαλλό και Σαλαμίνα

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με ονόματα και… κόμματα

-Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και οι επιπτώσεις της απλής αναλογικής

Aν και έχουμε έξι μήνες μέχρι τις δημοτικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει στους δήμους της περιφέρειας του Πειραιά και βέβαια οι υποψήφιοι έχουν ήδη πάρει θέσεις στην… αφετηρία, ενώ έπεται μεγάλη συνέχεια με πληθώρα υποψηφιοτήτων.

Αυτό φυσικά οφείλεται στον «Κλεισθένη» και στην απλή αναλογική, που βάζει πολλούς εκλεγμένους στο παιγνίδι της εξουσίας, γι’ αυτό και… άνοιξε η όρεξη πολλών. Γιατί εννιά υποψήφιοι -που μπορεί να γίνουν και 12- σ’ έναν δήμο με 12.000 ψηφοφόρους σίγουρα είναι υπερβολή. Δεδομένου ότι σ’ αυτήν την περίπτωση και εφόσον όλοι οι συνδυασμοί κατεβάσουν πλήρες δημοτικό και κοινοτικό ψηφοδέλτιο, ένας δημότης στους 15 θα είναι υποψήφιος! Έτσι όπως πάει, δηλαδή, θα έχουμε υποψήφιους και δεν θα έχουμε… ψηφοφόρους (σε περίπτωση μεγάλης αποχής). Στη χώρα όμως της υπερβολής -όπως είναι η δική μας- όλα γίνονται…

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το… παζλ των υποψηφιοτήτων:

Πέραμα

• Στο Πέραμα, όσο η συντηρητική παράταξη είναι διασπασμένη, με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκο και τη Γιώτα Βοϊδονικόλα να κατεβάζουν χωριστά ψηφοδέλτια, ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκης αισθάνεται πιο άνετα. Γιατί το αναμφισβήτητο έργο του, οι παρεμβάσεις στα καίρια ζητήματα που έκανε (δεξαμενές, υποθαλάσσια ζεύξη με Σαλαμίνα, τραμ κ.λπ.) και οι διορισμοί του δίνουν πόντους. Θα είναι υποψήφιος, και μάλιστα με τη… βούλα του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ήρθε πολλές φορές σε ρήξη με την κυβέρνηση, ειδικά για το θέμα των δεξαμενών πετρελαίου. Το ΚΚΕ δεν θα κατεβάσει τη δημοσιογράφο Αθηνά Ζύμαρη, που έχει πολύ επιτυχημένη θητεία, γιατί δεν έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο και στη θέση της θα κατέβει ο Βασίλης Βατίστας.

Πλήγμα για τη συντηρητική παράταξη θεωρείται η επανεμφάνιση του πρώην δημάρχου Παντελή Ζουμπούλη, που θα επιδιώξει να ξαναδιεκδικήσει τη δημαρχία, έχοντας μαζί του και τη Γιώτα Βοϊδονικόλα. Από τη στιγμή που Ζουμπούλης – Βοϊδονικόλα θα μαζέψουν τις νεοδημοκρατικές ψήφους αδυνατίζει η θέση και του πρώην δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκου, ο οποίος θα επιδιώξει να πάρει το επίσημο χρίσμα της ΝΔ, χωρίς όμως σοβαρές πιθανότητες.

Διασπασμένο όμως εμφανίζεται και το ΚΙΝΑΛ, καθώς κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του κόμματος Γιώργο Παρασκευόπουλο θα βρεθεί ο Θόδωρος Τερζής, ως ανεξάρτητος βέβαια, ο οποίος όμως θα… ψαρέψει και στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Θα υπάρξουν όμως και άλλες δύο ανεξάρτητες υποψηφιότητες, του Φίλιππου Κάκαρη και του Τάσου Κούρτη, που… αυτομόλησαν από τον συνδυασμό του δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκη.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του γιατρού Δημήτρη Θεοδωρουλέα, που εξελέγη ως ανεξάρτητος στις περασμένες εκλογές και παρότι είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του Περάματος προσανατολίζεται να μην ξανακατέβει. Μια σύγκριση των συνεπειών του «Κλεισθένη» στις προσεχείς εκλογές είναι ότι ήδη έχουμε επτά-οκτώ υποψηφιότητες σ’ ένα εκλογικό σώμα που δεν ξεπερνάει τις 15.000!

Κερατσίνι-Δραπετσώνα

• Στον Δήμο Κερατσινίου–Δραπετσώνας ο «Νέστωρας» του δημοτικού συμβουλίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Αναγέννηση» Ζαχαρίας Ζούπης δήλωσε ότι αποχωρεί από τον αυτοδιοικητικό εκλογικό στίβο, ύστερα από πέντε συνεχόμενες θητείες λαμπρής παρουσίας στα έδρανα των συμβούλων, της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης. Δήλωση που πυροδότησε φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να ενωθούν οι πασοκογενείς ομάδες του δήμου, κάτι που αυτόματα θα έθετε το ΚΙΝΑΛ στη θέση του… οδηγού στις εκλογές του Μαΐου.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται και ήδη θεωρητικά είναι απίθανο να συμβεί, καθώς ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ πρώην δήμαρχος Λουκάς Τζανής επιμένει να κατέβει ανεξάρτητος κόντρα στον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Παντελή Καμά και ενδεχομένως άλλης μίας ανεξάρτητης υποψηφιότητας από τον ίδιο χώρο, της Βάσως Δατσέρη.

Έτσι, ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, που θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες, θα είναι ένα από τα φαβορί. Με σοβαρά… βαρίδια όμως, αφού θα δέχεται… πισώπλατα χτυπήματα από τοπικά κομματικά στελέχη, ακόμα και βουλευτές! Ο ίδιος βέβαια δεν δείχνει να… χαμπαριάζει, καθώς, όπως λέει, θα κριθεί από το έργο του και όχι από την κομματική του ταυτότητα. Πάντως θα έχει σοβαρές απώλειες, αφού… αντάρτης από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει ο εκ Δραπετσώνας ορμώμενος Γιώργος Τσιρίδης, στην παρουσίαση του βιβλίου του οποίου εμφανίσθηκε και εκδήλωσε την υποστήριξή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά Εύη Καρακώστα! Αντίθετα, την προπερασμένη Παρασκευή, στη γενική συνέλευση του Βρεττάκου, το «παρών» έδωσε μόνο η Νίνα Κασιμάτη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

Βαρόμετρο για την υποψηφιότητα της ΝΔ θα είναι η απόφαση του κ. Κούβαρη, δεδομένου ότι αν δεν κατέβει ο ίδιος, θα κατέβει ο παλαιός δήμαρχος Φώτης Μελάς. Από τον ίδιο χώρο και η υποψηφιότητα του Νίκου Πέτσα, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής, ενώ μετά την αποχώρηση του Πατίδη το ΚΚΕ θα κατεβάσει τον Γιώργο Καλαμαρά.

Υποψήφιο στον δήμο αυτό έχει δηλώσει ότι θα κατεβάσει και η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει πολλούς γνωστούς και φίλους στην περιοχή. Με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο κατεβαίνει και η Ελένη Δαδιώτη – Ρούκουνα, ιδιοκτήτρια πασίγνωστης ταβέρνας στην περιοχή. Θα… καούν τα κάρβουνα μέχρι τις εκλογές…

Νίκαια-Ρέντης

• Στον Δήμο Νίκαιας–Ρέντη ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΚΙΝΑΛ, που έχει πολύ κόσμο στην περιοχή. Οι υποψήφιοι να ηγηθούν συνδυασμού του κόμματος είναι η κ. Μπούτση, ο κ. Τερζής, ο κ. Κολοχτσής ή ο κ. Αντώνης Λιντζέρης. Αν πάντως δεν κατεβάσει επίσημο υποψήφιο το κόμμα, σίγουρα όλο και κάποιος… ανεξάρτητος θα προκύψει από τον συγκεκριμένο χώρο. Η ΝΔ δεν θα κατεβάσει υποψήφιο, μιας και τα κορυφαία στελέχη της, με επικεφαλής τον Δήμο Σταματάτο από τον Ρέντη, κατεβαίνουν μαζί με τον Ιωακειμίδη! Το ΚΚΕ θα κατεβάσει έναν εκ των κ. Κατηφέ ή Ιωαννίδη. Πολύ πιθανόν να υπάρξει και ψηφοδέλτιο από πλευράς ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κορυδαλλός

• Στον Δήμο Κορυδαλλού ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης ετοιμάζεται για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Βέβαια αυτήν τη φορά θα έχει απέναντί του τον υποψήφιο της ΝΔ (τον Νίκο Χουρσελά), αλλά επιστρέφει στον συνδυασμό του ο Γιάννης Μελάς, που είχε αποχωρήσει στις προηγούμενες εκλογές και είχε εκλεγεί με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Θα υπάρχει όμως και… αντάρτικο ψηφοδέλτιο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την κ. Κοιλάκου. Για να μη φανεί όμως διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχει ανακοινωθεί στήριξη στον Σταύρο Κασιμάτη, έχει προταθεί στην κ. Κουλάκου να κατέβει στην Περιφέρεια. Από τον συντηρητικό χώρο θα υπάρχει επίσης η υποψηφιότητα του Γιάννη Διάκου και του Γιώργου Δημόπουλου, ενώ το ΚΚΕ θα κατεβάσει την κ. Παπουτσιδάκη.

Σαλαμίνα

• Στον Δήμο Σαλαμίνας η σημερινή δήμαρχος Ισιδώρα Νάνου θα κονταροχτυπηθεί με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Τσαβαρή (παλαιό ποδοσφαιριστή του Αργοναύτη), ενώ ισχυρό ψηφοδέλτιο θα κατεβάσει ο πρώην Αρχηγός ΓΕΝ Χρήστος Ελευσινιώτης, που θεωρείται και ο ρυθμιστής των εκλογών, αφού προβάδισμα για δήμαρχος θα πάρει όποιος εκ των δύο προαναφερόμενων υποψηφίων έχει τις λιγότερες απώλειες από τον πρώην ναύαρχο. Αν και φαίνεται ότι πιο πολλές ψήφους θα κόψει από τον Τσαβαρή, γιατί, παρόλο που τον εμπιστεύονται πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι, ο κύριος όγκος των οπαδών του προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

Νέος υποψήφιος θα είναι ο δικηγόρος Γιώργος Παναγόπουλος, που έχει ως σημείο αιχμής του προγράμματός του τη διεκδίκηση ζωτικών χώρων του νησιού που κατέχει η Cosco και τον απεγκλωβισμό λειτουργιών που μπορεί να κάνει ο δήμος από τους Κινέζους. Το ΚΚΕ θα κατεβάσει τον κ. Παπαελευθερίου, ενώ ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο θα έχει ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Μακρής, με τον οποίον θα συνταχθεί και ένας άλλος πρώην δήμαρχος, ο Σπύρος Σοφράς.

Υπάρχουν βέβαια και οι ανεξάρτητοι Μπάγιας, Ντελής και Μακραίνογλου. Δηλαδή εννιά υποψηφιότητες (μέχρι στιγμής) για έναν δήμο με 25.000 ψηφοφόρους περίπου! Κάτι που σημαίνει κάτι λιγότερο από 1.000 υποψήφιους (κανονικοί και διαμερισματικοί). Δηλαδή ένας στους 25 Σαλαμίνιους θα είναι υποψήφιος! Και έπεται συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ