Τι… μοίρασε ο Μητσοτάκης

Τι… μοίρασε ο Μητσοτάκης

Σε προεκλογικό μπαλκόνι μετέτρεψε ο Κυρ. Μητσοτάκης το βήμα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, σε έναν καταιγισμό υποσχέσεων και παροχών με αποδέκτες τους ψηφοφόρους των προσεχών εκλογών. Απαντώντας έτσι στο μπαράζ εξαγγελιών από πλευράς κυβέρνησης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και προβλέπεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Αν και στην Πειραιώς αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει αλόγιστες υπερβάσεις και μέτρα πέραν των επιτρεπτών ορίων, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να αποφύγουν (προσπεράσουν) τον πειρασμό. Αφενός διότι μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας οι πολίτες έχουν την ανάγκη να ελπίζουν σε… καλύτερες ημέρες. Και αφετέρου διότι μια μεγάλη ή ακόμη μεγαλύτερη μερίδα εξ αυτών διαχρονικά αποφασίζει με γνώμονα την τσέπη της, πόσω μάλλον τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των στερήσεων.


«Σύνθημα μας είναι «λιγότεροι φόροι, έκρηξη επενδύσεων και νέες δουλειές»


Από τον μακρύ κατάλογο των εξαγγελιών του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ξεχώρισε η δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων με ρυθμούς διπλάσιους σε σχέση με τους ρυθμούς που κινείται η ανάπτυξη στη χώρα. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος εξήγγειλε τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες (γέννηση παιδιού), αρχής γενομένης από το 2020.

Παράλληλα το αφορολόγητο όριο των οικογενειών θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ βρεφικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ. Επίσης σε κάθε οικογένεια που δεν θα βρίσκει θέση σε κάποιον από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα χορηγείται οικονομική ενίσχυση 180 ευρώ τον μήνα για δέκα μήνες.

Από το βήμα του Συνεδρίου ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε όσες εξαγγελίες έχει κάνει από την ημέρα που εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% σε βάθος διετίας, καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα στο 9%, από 22% που είναι σήμερα, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% που είναι σήμερα, μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή – εστίαση) στον χαμηλό συντελεστή, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους στο 15% από 20% σε βάθος τετραετίας.

Εξήγγειλε ακόμη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας: Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, νέο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να σταματήσει η ομηρία 130.000 οικογενειών, μείωση των λογαριασμών ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων που επιβάλλει το κράτος, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατ., με διπλασιασμό των δικαιούχων, κ.ά.

Ενδεικτικά:

>Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% εντός διετίας.
>Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.
>Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%
>Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους στο 15%, από 20%, εντός της τετραετίας.
>Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, (από 13% και 24% σήμερα).
>Μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) στο χαμηλό συντελεστή.
>Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
>Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να σταματήσει η ομηρία 130.000 οικογενειών.
>Μείωση των λογαριασμών του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων που επιβάλλει το κράτος Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
>Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων
>Αύξηση της δαπάνης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο €1 δισ. ετησίως, για την κάλυψη 800.000 συμπολιτών μας.
>Αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά €200 εκατ. και διπλασιασιασμός του αριθμού των δικαιούχων.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου:


Σχολιάστε εδώ