Το Κτηματολόγιο πρέπει να ελαφρύνει τους πολίτες από περιττά έξοδα

Το Κτηματολόγιο πρέπει να ελαφρύνει τους πολίτες από περιττά έξοδα

Όπου ξεκινά να λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο στη θέση του υποθηκοφυλακείου, κάθε καταχώριση πράξης πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, δηλαδή, μία απεικόνιση της γεωμετρικής κατάστασης του ακινήτου τη δεδομένη στιγμή της πράξης, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να ταυτοποιηθεί στο μέλλον.

Για να το πούμε πιο απλά, χρησιμεύει για να ξέρουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για ποιο ακίνητο μιλάμε.

Για ορισμένες δικαιοπραξίες πριν από μία δεκαετία είχε σταλεί εγκύκλιος από το Κτηματολόγιο, η οποία επέτρεπε στους πολίτες να επισυνάπτουν ένα απλό αντίγραφο από το πρωτότυπο απόσπασμα.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο ν. 4250/2014 κατήργησε την υποχρέωση υποβολής πρωτότυπων ή επικυρωμένων αντίγραφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Με δεδομένο ότι όλα τα κτηματολογικά γραφεία υπάγονται πλέον στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως θα πρέπει να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής πρωτότυπων κτηματολογικών διαγραμμάτων.

Θα πρέπει να γίνονται δεκτά και απλά ευκρινή αντίγραφα ήδη εκδοθέντων αποσπασμάτων κτηματολογικού διαγράμματος ή, εναλλακτικά, επικυρωμένα από δικηγόρο, αυτών που επισυνάφθηκαν σε προηγούμενες πράξεις.

Έτσι θα απαλλαγούν οι συναλλασσόμενοι πολίτες από ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο, της τάξεως των 21,60 ευρώ για κάθε απόσπασμα, σε εποχές δύσκολες.

Ελπίζουμε η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσουν γρήγορα και «να γίνει πράξη», αφού «είναι δίκαιο».


Σχολιάστε εδώ