Κ. Μητσοτάκης: Δέσμευση για αύξηση κατώτατου μισθού, επίδομα για νέες οικογένειες

Κ. Μητσοτάκης: Δέσμευση για αύξηση κατώτατου μισθού, επίδομα για νέες οικογένειες

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 12ου Συνεδρίου της Ν.Δ., παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την οικονομική ανάταξη της χώρας και την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος.

Στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου, που έχει ως σύνθημα το «Ελλάδα, Μπορούμε», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. είναι το κόμμα των πολλών, η παράταξη που ενώνει τους Έλληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα, που η κρίση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία». Παράλληλα, εξήγγειλε δύο νέες δεσμεύσεις: α) βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα, β) αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας

Το επίδομα των 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες θα προβλέπεται στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ. Πρόκειται για ένα ποσό που όπως έχει ως στόχο να καλύψει τα αναγκαία έξοδα το πρώτο διάστημα μετά την γέννηση του κάθε παιδιού και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.

Όσον αφορά στις νέες μητέρες η ΝΔ θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ σχεδιάζει να καθιερώσει το πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

Παράλληλα κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Όπως θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «με αυτές και με πολλές σχετικές παρεμβάσεις μας, προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να μην αντιμετωπίζεται πια από τους νέους μας με δισταγμό, αλλά ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: η σημαντικότερη χαρά τη ζωής».

Με αυτό το πλέγμα μέτρων, όπως επισημαίνει η Ν.Δ. επιδώκει να εγκαινιάσει νέα εποχή στη σχέση του κράτους με τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Έλληνες. Τονίζει δε ότι οι προτάσεις αυτές απηχούν τις πλέον προοδευτικές πολιτικές που υιοθετούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα πιο ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

«Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να βαδίσουμε ενωμένοι στο μέλλον: Στην ευημερία και την αλληλεγγύη, αντί για τη φτωχεια και τη μιζέρια που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προανναγέλοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού με διπλάσιο ρυθμό από εκείνον της οικονομικής ανάπτυξης. Διότι, όπως χαρακτηριστικά θα πει: «το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω».

Στο τριήμερο συνέδριο θα παρουσιαστεί αναλυτικά το οικονομικό πρόγραμμα και η κοινωνική πολιτική της Ν.Δ. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% εντός διετίας.

  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους στο 15%, από 20%, εντός της τετραετίας.
  • Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, (από 13% και 24% σήμερα).
  • Μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) στο χαμηλό συντελεστή.
  • Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να σταματήσει η ομηρία 130.000 οικογενειών.
  • Μείωση των λογαριασμών του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων που επιβάλλει το κράτος
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων
  • Αύξηση της δαπάνης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο €1 δισ. ετησίως, για την κάλυψη 800.000 συμπολιτών μας.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά €200 εκατ. και διπλασιασιασμός του αριθμού των δικαιούχων.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η ΝΔ έρχεται να ενώσει τους Ελληνες και όχι να τους διχάσει, όπως κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πράττει επί χρόνια. Στο πλαίσιο αναφέρθηκε στα ρήγματα ανάμεσα στους κερδισμένους και τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης, σε αυτούς που κατοικούν σε δυναμικά αστικά κέντρα και σε αυτούς που βρίσκονται στην παραμελημένη περιφέρεια, ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που βουλιάζουν στα χρέη, σε εκείνους που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και σε αυτούς που την βλέπουν ως απειλή. Και τέλος ανάμεσα σε αυτούς που έχουν σταθερή εργασία και σε αυτούς που ζουν τον εφιάλτη της μερικής και συχνά ανασφάλιστης απασχόλησης.

«Στόχος της πολιτικής μας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της χώρας, αλλά να γεφυρώσουμε αυτά τα ρήγματα, να άρουμε τις διαιρέσεις, να μειώσουμε τις ανισότητες. Να δουλέψουμε δηλαδή για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας. Τη μεσαία τάξη που έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας, από το τέλος του τραγικού Εμφυλίου, περνώντας από τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, την ταχύτατη πολιτική σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της Μεταπολίτευσης και φτάνοντας στην Ελλάδα της Ευρώπης» τόνισε.

Έστησαν, είπε χαρακτηριστικά, «μέσα σε πενήντα χρόνια, από τα ερείπια των πολέμων ένα κράτος που ακόμη και σήμερα συγκαταλέγεται στα τριάντα πλουσιότερα του κόσμου» Αυτό ήταν το κατόρθωμα της πολυάριθμης ελληνικής μεσαίας τάξης. Ένα κατόρθωμα που στηρίχτηκε σε μια τόσο παραδοσιακή και απλή αξία.  Αυτή της ατομικής και συλλογικής προκοπής.  Της σκληρής δουλειάς.  Της επιθυμίας τα παιδιά  μας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που ζούμε εμείς. Αξίες που λοιδορούν κ. Τσίπρας και οι φίλοι του».

Με τη φράση «φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά» άσκησε εντονότατη κριτική στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το σύνολο των πεπραγμένων της, δίνοντας έμφαση στη διάλυση της μεσαίας τάξης, την εξαπάτηση των Ελλήνων ως εργαλείο της πολιτικής της και φυσικά στο Σκοπιανό για το οποίο επανέλαβε αυτό που έχουν πια καταλάβει όλοι οι πολίτες.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι:

  • δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το μείζον εθνικό πρόβλημα,
  • είπε «ναι» εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν “όχι”, δηλαδή στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας
  • αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση.

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ