Εργοδότες εναντίον εργοδοτών για το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

Εργοδότες εναντίον εργοδοτών για το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

Στις 17 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνεται η επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ ως ξεχωριστού ασφαλιστικού ταμείου, εκτός ΕΦΚΑ, με την εκδίκαση των προσφυγών όλων των Ενώσεων Ιδιοκτητών, πλην αυτών της τηλεόρασης, ενάντια στην εισφορά του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εισφορά τύπου αγγελιοσήμου, που συμφωνήθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, την ΕΙΤΗΣΕΕ, διά του εκπροσώπου της Πάνου Κυριακόπουλου, τις ηγεσίες των Συνδικαλιστικών Ενώσεων Δημοσιογράφων και υπαλλήλων Τύπου και την ηγεσία του ΕΔΟΕΑΠ.

Δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση και παρά τη συστράτευση όλων των συνδικαλιστών υπέρ του 2%, η νομική εκπροσώπηση δείχνει να έχει σοβαρά προβλήματα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν, περιέργως, δέκα ημέρες πριν από την εκδίκαση με το non-paper του νομικού συμβούλου του ΕΔΟΕΑΠ προς τον πρόεδρο του Ταμείου Σταύρο Καπάκο. Το non-paper, για το οποίο το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ δηλώνει πως δημοσιεύθηκε «χαλκευμένο», δεν λέει τίποτε καινούργιο.

Επαναλαμβάνει απλώς το σκεπτικό των προσφυγών των ιδιοκτητών στο ΣτΕ. Σκεπτικό στο οποίο καταδεικνύονται τα εμφανή κενά του νόμου Πετρόπουλου για τη θωράκιση του ΕΔΟΕΑΠ, τα οποία ήταν γνωστά σε όλους τους εμπλεκομένους που μεθόδευσαν την αλλαγή του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ και συναίνεσαν στη συμμετοχή και στον έλεγχο των ιδιοκτητών τηλεόρασης σε όλες τις αποφάσεις του Ταμείου.

Στο ΣτΕ στην ουσία θα βρεθούν απέναντι από τη μια οι εργοδότες της τηλεόρασης (ΕΙΤΗΣΕΕ) μαζί με τον ΕΔΟΕΑΠ και από την άλλη οι ιδιοκτήτες όλων των άλλων ΜΜΕ. Τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι τα μόνα που έχουν ωφεληθεί από την αλλαγή. Μαζί με τους διαφημιστές είχαν εισηγηθεί στην «τρόικα» την κατάργηση του αγγελιοσήμου, κάτι που πέτυχαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι κέρδισαν την αύξηση της διαφήμισης για την τηλεόραση και παράλληλα συμφώνησαν να χρηματοδοτούν όλοι οι άλλοι εργοδότες των ΜΜΕ το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων τους.

Εναντίον της εισφοράς του 2% έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι εκδότες του Τύπου μέσω της ΕΙΗΕΑ, του διαδικτύου μέσω της ΕΝΕΔ, του ραδιοφώνου μέσω της ΕΙΙΡΑ, των περιφερειακών εφημερίδων μέσω του ΣΗΠΕ και της ΕΙΕΤ, η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) και οι συνδρομητικές πλατφόρμες της Nova και του ΟΤΕ. Το κύριο επιχείρημα σε όλες τις προσφυγές είναι ότι η εισφορά του 2% είναι στην ουσία «έμμεσος φόρος υπέρ τρίτων», που δεν αφορά «ανταπόδοση συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας».

Επίσης, επιβάλλεται οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις, άσχετα από το αν οι εργαζόμενοί τους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.


Σχολιάστε εδώ