Νύχτα με πέντε φεγγάρια

Νύχτα με πέντε φεγγάρια

+ πρόσκληση παρουσίασης



Συγγραφέας
Μίμης Ανδρουλάκης


«Είχα το φόβο μη πιστέψετε ότι είμαι μια ματαιόδοξη μικροαστή που κολακεύεται να αποπλανεί διασημότητες», ομολογεί η Λίνα. Ένα πρωί ανατρέπει την οικογενειακή της ζωή και συγκροτεί, μες στην κρίση, ένα αυτοδημιούργητο οικονομικό και ερωτικό κύκλο με έμπιστες συμμαθήτριες.
Την οικογένειά της στοιχειώνει, τέσσερις γενιές, το μυστήριο της τουρκόφωνης Πόντιας γιαγιάς Ρουμελήνας.
«Η Οδύσσεια αυτής της Άστεγης Παναγίας η οποία φθάνει με το πλοίο του θανάτου και ριζώνει ανάμεσα στα πόδια της Χαλκιδικής, επανέρχεται στο νου μου σαν μια μελωδία που δεν μπορεί να ξεκολλήσει απ’ τα χείλη», δηλώνει ο αφηγητής.
«Δεν με άγγιξε η χρεοκοπία. Έκανα έρωτα σ’ αυτή τη χαμένη δεκαετία» εξομολογείται ο «Γκοντάρ».
Ο Σπύρος, μια ιδιοφυΐα της γενιάς του, από το Κολούμπια καταλήγει στη Νάπολι να πραγματώνει την Ουτοπία της Γόβας.
Ιστορίες ξεχωριστών γυναικών και ανδρών, κρυμμένες πίσω από τις λέξεις, που συγχρονίζονται και θέτουν το καίριο ερώτημα: μπορεί να είναι μάταιη μια ζωή φιλτραρισμένη από τόσες διαψεύσεις και προδοσίες;
Ιστορίες, άγνωστες μέχρι χήμερα, μικρά δράματα στο καμβά της μεγάλης ιστορίας, που –εκατό χρόνια από την Ποντιακή τραγωδία– ρίχνουν ένα καινούργιο φως στα αινίγματα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονάις και Θράκης.
Στο τέλος, κυριευμένοι από μια μυστική νοσταλγία, βρισκόμαστε στο πλοίο Πλωτή Ουτοπία να ταξιδεύουμε αναζητώντας τον «Υπερβόρειο» των μελλοντικών γενεών.
Άρωμα παλιού κινηματογράφου με μουσικά μοτίβα του Νίνο Ρότα.

 

Απόσπασμα βιβλίου

«Τα χρόνια της χρεοκοπίας δεν με άγγιξαν. Έκανα έρωτα. Ζούσα, σ’ αυτή τη Χαμένη Δεκαετία, μια σπάνια σχέση. Ζω…»
Κανονικά θα έπρεπε να απαντήσω στον συνομήλικο Μάνο:
«Γιατί μου το λες; Το παρεξήγησες, δεν σε εγκάλεσα για την παράδοξη, εδώ που τα λέμε, σιγή σου αυτά τα χρόνια. Ίσως και να ήταν περισσότερο εύγλωττη από μια επιδειξιμανή αγανάκτηση. Ίσως στις σιωπηλές κουβέντες να βρίσκεται η τραγική αίσθηση».
Δεν είπα ούτε μισή λέξη στον γνωστό συγγραφέα-σεναριογράφο, που σπούδασε νομικά δίχως να ασκήσει ποτέ αντίστοιχο επάγγελμα. Θυμήθηκα όμως πως όταν ξανασυναντηθήκαμε με την πτώση της χούντας, μου είχε εξομολογηθεί με στοχαστική διάθεση:
«Τελικά η δικτατορία μού έκανε ένα μεγάλο δώρο: είδα σινεμά – τρεις τέσσερις ταινίες τη βδομάδα. Δεν είχα άλλη διέξοδο». Τώρα ωστόσο συνεχίζει τον μονόλογό του: «…έναν έρωτα ασυνήθιστο…»
Εκείνα τα χρόνια του κόλλησαν το προσωνύμιο «Γκοντάρ». Λάτρης του εξ Ελβετίας Γάλλου σκηνοθέτη, ήταν αδύνατον να ολοκληρώσει ένα νόημα δίχως αναφορά σε ταινία του: «Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ στην “Κινέζα”, αυτό… στο “Η κυρία θέλει έρωτα”, το άλλο…».
Σήμερα είναι αγχωμένος – δεν πρέπει να φταίει η μεγάλη καθυστέρηση της πτήσης μας για τη Θεσσαλονίκη. Ένα άγριο μαγιάτικο μπουρίνι ακολούθησε το νέφος της αφρικανικής σκόνης θέτοντας εκτός λειτουργίας τα δύο αεροδρόμια. Ούτε η πρώτη πρωινή πτήση έχει αναχωρήσει και οι επιβάτες των δύο πτήσεων συνωστίζονται στις εξόδους 12 και 13. Είναι κυρίως εκδότες, ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της συμπρωτεύουσας.
«Φαντάζεστε, κυρίες και κύριοι, πώς θα είναι η Ελλάδα αν χαθεί μες στην καταιγίδα ο πνευματικός της κόσμος;» αγορεύει μεταξύ σοβαρού και αστείου ένας θορυβώδης διανοούμενος.
«Καλύτερη!», «Χειρότερη», ανάκατες φωνές σε κλίμα ιλαρότητας.
«Ο “πνευματικός κόσμος”, κύριοι, απλούστατα δεν υφίσταται», προκαλεί την ομήγυρη ο Χρήστος, ο πλέον αντιπροσωπευτικός συγγραφέας της λεγόμενης γενιάς του ’80. «Υπαγόμαστε μόνον στον ίδιο επαγγελματικό κωδικό της Εφορίας, κατά κανόνα με ανάξια λόγου εισοδήματα»….

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μίμης Ανδρουλάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης τον Νοέμβριο του 1951. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη Χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973. Ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς πάνω από είκοσι χρόνια. Αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο αφού διατύπωσε με το βιβλίο του ΜΕΤΑ (1992) την πρόταση για την ανασύνθεση της δημοκρατικής Aριστεράς και ευρύτερης Kεντροαριστεράς. Επέστρεψε στη θεσμική πολιτική το 2004. Eίναι σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών. Ασχολήθηκε με την οικονομική ανάλυση-πρόγνωση στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Δημιούργησε εκπομπές σε μια σειρά ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έγραψε θεατρικά έργα και άλλα αφηγήματα για το ραδιόφωνο, καθώς και ιστορικά αφιερώματα για τα μεγάλα ρεύματα της παγκόσμιας μουσικής.

Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία, Μυθιστόρημα
ISBN: 9789601681900


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στις 20:30 οι εκδόσεις Πατάκη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, «Νύχτα με πέντε φεγγάρια».

Ιστορίες ξεχωριστών γυναικών και ανδρών, άγνωστες μέχρι σήμερα, κρυμμένες πίσω από τις λέξεις, που συγχρονίζονται και θέτουν το καίριο ερώτημα: Μπορεί να είναι μάταιη μια ζωή φιλτραρισμένη από τόσες διαψεύσεις και προδοσίες; Μικρά δράματα στο καμβά της μεγάλης ιστορίας, που –εκατό χρόνια από την Ποντιακή τραγωδία– ρίχνουν ένα καινούργιο φως στα αινίγματα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και Θράκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
> Βλάσης Αγτζίδης, δρ. Ιστορίας
> Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομ. καθ. Πανεπιστημίου
> Έφη Κουτσουρέλη, επιχειρηματίας πληροφορικής
> Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος

Link Εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/mimis-androulakis-mixta-me-pente-fengaria-ekd.html

 


Σχολιάστε εδώ