Tσίπρας σε Πούτιν: “Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας – Δίκαιη η συμφωνία των Πρεσπών”

Tσίπρας σε Πούτιν: “Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας – Δίκαιη η συμφωνία των Πρεσπών”

Θερμό το κλίμα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις απελάσεις, με τον πρωθυπουργό να κάνει εκτενή αναφορά στον ρόλο της Ελλάδας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας. Τι είπαν για Κυπριακό και Τουρκία.

Με σταθερές αξίες, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα η Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον Ρώσο πρόεδρο. “Τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας με νόημα: “Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες” καλώντας και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

Σε ερώτηση, από Ρωσίδα δημοσιογράφο, για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε ακόμη χαρακτηρίζοντας σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας. “Μια βροχή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι υπήρξε καλοκαίρι”, απάντησε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δεν κινείται με πιέσεις και απόψεις τρίτων χωρών. “Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ταυτίστηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την τότε επιθυμία που υπήρχε”, είπε με νόημα.

Κυπριακό: Καμία σκέψη για στρατικοποίηση του νησιού

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νίκου Λιονάκη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στα ενεργειακά τόνισε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων σε αυτόν τον τομέα, υπογραμμίζοντας πως πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και πάνω από το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία. «Συζήτησαμε συνεργασία στην διανομή αερίου μέσω της νότιας διαδρομής. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στο ζήτημα να περάσει ο Turkish Stream και στην Ελλάδα», ανέφερε.

Πηγή: news247.gr


Σχολιάστε εδώ