Κίνδυνος οι ελληνικές καλένδες για άρθρο 16

Κίνδυνος οι ελληνικές καλένδες για άρθρο 16

Βαθύ χάσμα χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. –αλλά και με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης– όσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Τα στελέχη του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου τάσσονται με κατηγορηματικό τρόπο κατά της παροχής δυνατότητας να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν στη χώρα μας μη κρατικά πανεπιστήμια, απορρίπτοντας με επιθετικό τρόπο όλα τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους αριθμητικούς συσχετισμούς της παρούσας Βουλής (ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή επίσης αντιτίθενται στην αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου), οδηγεί με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια στη ματαίωση της προτεινόμενης από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλαγής, κατά τις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στην Ολομέλεια μετά το τέλος των εργασιών της επιτροπής. Η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ουσιαστικά και ως μεγάλη χαμένη μεταρρυθμιστική ευκαιρία, καθώς ως γνωστόν, θα πρέπει να περάσει σχεδόν μία δεκαετία πριν από την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η αναθεώρηση του άρθρου 16, στον βαθμό που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα αποτελέσει την απόλυτη μεταρρυθμιστική τομή, μια μεταρρυθμιστική βόμβα στα θεμέλια του κρατισμού. Ηρθε η ώρα και στη χώρα μας να τερματιστεί το κρατικό μονοπώλιο στο πεδίο της παροχής ανώτατης εκπαίδευσης», σημείωσε χθες, δεύτερη ημέρα της συζήτησης του θέματος στην επιτροπή αναθεώρησης της Βουλής, η ειδική εισηγήτρια της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως. Από την έναρξη κιόλας της συζήτησης, οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν απολύτως σαφείς: «Η πρότασή σας είναι αντιδραστική», είπε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος. Για «υποταγή του πανεπιστημίου στα ιδιωτικά αγοραία συμφέροντα» έκανε λόγο χθες ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος. Για «ξεπούλημα της δημόσιας παιδείας» μίλησε η κ. Σία Αναγνωστοπούλου. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις και των άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εντυπωσιάζομαι από τον φανατισμό με τον οποίο οι άνθρωποι που θεωρείται ότι υποστηρίζουν τις δυνάμεις της ελευθερίας πολεμούν την ίδια την ελευθερία», σχολίασε ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Ν.Δ.).

Μπροστά στο διαμορφωθέν αδιέξοδο και με απώτερο στόχο να μη χαθεί μια ιστορική –όπως χαρακτηρίζεται– ευκαιρία, ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην παρέμβασή του κατέθεσε πρόταση να γίνουν εκείνοι οι χειρισμοί στην επόμενη Βουλή που θα επιτρέψουν να αρχίσει από μηδενική βάση η όλη διαδικασία. Μίλησε για ενδεχόμενη ανάγκη να «θυσιαστούν» ακόμα και οι διατάξεις εκείνες επί των οποίων διαφαίνεται σήμερα ευρεία συναίνεση: «Στην πραγματικότητα, η επόμενη Βουλή θα σταθμίσει αν αναθεωρήσει το άρθρο 16 και έτσι και τη διάταξη περί Προέδρου της Δημοκρατίας ή αν ξεκινήσει νέα διαδικασία αναθεώρησης για το άρθρο 16, θυσιάζοντας την αναθεώρηση της διάταξης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό είναι το δίλημμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και η παρατήρηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη. Επικαλούμενος μελέτη της UNESCO, σημείωσε ότι το 2009 μόνον τέσσερις χώρες στον κόσμο δεν επέτρεπαν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων: το Μπουτάν, η Κούβα, η Λ.Δ. Κορέας και η Ελλάδα. Σήμερα, προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, μόνον η χώρα μας παραμένει δίχως ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού οι άλλες τρεις αναθεώρησαν ήδη την πολιτική τους.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της αλλαγής του «16» τάσσονται ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και ορισμένοι εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, όπως ο κ. Χ. Θεοχάρης.

Η συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος ολοκληρώνεται σήμερα και τα μέλη της επιτροπής θα εισέλθουν στην επόμενη ενότητα των προτεινομένων προς αναθεώρηση άρθρων, στην οποία περιλαμβάνεται και εκείνο που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγη= www.kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ