Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν! – Surely you’re joking, Mr. Feynman!

Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν! – Surely you’re joking, Mr. Feynman!

Οι περιπέτειες ενός σπάνιου χαρακτήρα


Συγγραφέας
Richard P. Feynman
Μετάφραση – επιστημονική επιμέλεια
Ευάγ. Βιτωράτος


O Richard P. Feynman, κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής, επιζητούσε και απολάμβανε τις προκλητικές περιπέτειες. Στο παρόν βιβλίο, παγκόσμιο μπεστ-σέλερ επί πολλές δεκαετίες, διηγείται, με τρόπο μοναδικό, τις εμπειρίες του από τις συναντήσεις και την ανταλλαγή ιδεών για τη σύγχρονη φυσική με τον Αϊνστάιν και τον Bohr, από τις συζητήσεις περί τζόγου με τον Νικ δε Γκρικ, από τη διασκεδαστική του συνήθεια να παραβιάζει τα απροστάτευτα χρηματοκιβώτια του στρατού όπου φυλάσσονταν τα ατομικά μυστικά των ΗΠΑ, από τις προσπάθειές του να μάθει να παίζει τα μπόνγκος για να συμμετάσχει στο βραζιλιάνικο καρναβάλι του Ρίο, από τα ζωγραφικά του γυμνάσματα με χορεύτριες των στριπ-μπαρ στην Καλιφόρνια —και πολλά άλλα αναπάντεχα περιστατικά στη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς φυσικούς της εποχής μας.

Κοντολογίς, εδώ καταγράφεται το εκκεντρικό μεγαλείο του Feynman —ενός εύφλεκτου μείγματος υψηλής νοημοσύνης, απεριόριστης περιέργειας και απύθμενου θράσους.

> 3η έκδοση, εκ νέου επιμελημένη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα.
> Εισαγωγή στην 3η έκδοση: Bill Gates

Είπαν για το βιβλίο

«Η ζωή του Feynman θα μπορούσε εύστοχα να παρομοιαστεί με αλυσιδωτή αντίδραση: μια κρίσιμη μάζα φαιάς ουσίας προκαλεί έκρηξη, σκορπίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις φως και ζεστασιά».
-Τime-

«Ένας αφηγητής που θυμίζει Μαρκ Τουέιν. […] Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι είναι δυνατόν να γελάτε και να προβληματίζεστε συγχρόνως».
-The New York Times Book Review-

«Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία επιστήμης της εποχής μας· ένα παγκόσμιο μπεστ-σέλερ που “διδάσκει ενέργεια, χιούμορ και ζωή”. Θα σας κάνει να θέλετε να γίνετε φυσικός. […]».
-Science Digest-

«Αν είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτε το διασκεδαστικό στη φυσική, ή στους φυσικούς, γνωρίστε τον κύριο Feynman […], έναν απολαυστικό επιστήμονα που χειρίζεται τα άτομα σαν ταχυδακτυλουργός».
-Associated Press-

«Η πεμπτουσία του Feynman —αστείος, σπινθηροβόλος, σκαμπρόζικος, […] εξαιρετικά διασκεδαστικός».
-The New Yorker-

«Ο Feynman φημιζόταν για την ευφυΐα και την εκκεντρικότητά του. […] Πολύ δύσκολο να διαβάσει κάποιος αυτό το βιβλίο χωρίς κάθε λίγο, δακρυσμένος από τη συγκίνηση, να ξεσπά σε τρανταχτά γέλια».
-Newsweek-

«…Χρειάζεται μια δόση μαγείας για να διακονεί κανείς την επιστήμη του με τον διασκεδαστικό, εκτυφλωτικά επιβλητικό και αφοπλιστικά απλό τρόπο με τον οποίο το κατόρθωνε ο Feynman. Είτε διαβάζετε για πρώτη είτε για πέμπτη φορά αυτό το βιβλίο, ελπίζω να το απολαύσετε τόσο όσο και εγώ».
Bill Gates-

«…Ένα βιβλίο που απεικονίζει αυτοβιογραφικά ένα από τα πιο σπουδαία επιστημονικά πνεύματα της εποχής μας είναι ασφαλώς μια ιδιαίτερη πρόκληση για τον αναγνώστη. Στις σελίδες του δεν θα ανακαλύψει ίσως τη σοφία ή τον στοχασμό που υπερβαίνουν τον χρόνο και διαμορφώνουν έναν πολιτισμό. Θα ανακαλύψει όμως ―πράγμα που έχει τη δική του, απέραντη γοητεία― στιγμές από τη ζωή και την καθημερινότητα ενός ανθρώπου που διέθετε επιστημονική ιδιοφυΐα, προσωπική χάρη και ασίγαστη περιέργεια».
-Γιώργος Γραμματικάκης- (από την Εισαγωγή στην Ελληνική Έκδοση)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Richard P. Feynman γεννήθηκε το 1918 και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1942. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Πρόγραμμα Manhattan, κατά τη διάρκεια του B′ Παγκοσμίου Πολέμου. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Cornell και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech).
Το 1965 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την εργασία του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική. Μαζί με τον Murray Gell-Mann, επιτέλεσε θεμελιώδες ερευνητικό έργο στον τομέα των ασθενών αλληλεπιδράσεων. Ακόμη, έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας των κουάρκ, εισάγοντας το μοντέλο των παρτονίων για τις διαδικασίες σκέδασης ανάμεσα σε πρωτόνια υψηλής ενέργειας· επιπλέον, διατύπωσε μια μαθηματική θεωρία που εξηγούσε το φαινόμενο της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου. Εκτός αυτών, εισήγαγε εντελώς νέες υπολογιστικές τεχνικές και νέο συμβολισμό στη φυσική, με σημαντικότερα τα πασίγνωστα διαγράμματα Feynman, τα οποία άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις θεμελιώδεις φυσικές διαδικασίες και υπολογίζουμε τα φυσικά μεγέθη που τις χαρακτηρίζουν.
Ο Feynman υπήρξε και εξαιρετικά ικανός δάσκαλος. Το βιβλίο του Διαλέξεις Φυσικής, που πρωτοεκδόθηκε το 1963, χαρακτηρίστηκε από το Scientific American «βιβλίο δύσκολο αλλά γονιμοποιό και σαγηνευτικό», το οποίο, τόσες δεκαετίες μετά, εξακολουθεί να είναι ιδανικός οδηγός για τους δασκάλους και για τους καλύτερους των φοιτητών που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην επιστήμη.
Εκτός από τη φυσική, κατά καιρούς ασχολήθηκε με την επιδιόρθωση ραδιοφώνων, την παραβίαση κλειδαριών και αρχειοθηκών, τη ζωγραφική, τον χορό, το παίξιμο κρουστών, ακόμη και με την αποκρυπτογράφηση της ιερογλυφικής γραφής των Μάγια. Διαρκώς περίεργος για τον κόσμο που τον περιέβαλλε, υπήρξε ένας υποδειγματικός εμπειριστής.
Ο Feynman πέθανε στο Λος Άντζελες στις 15 Φεβρουαρίου 1988. Το περιοδικό Time τον χαρακτήρισε «ως έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα».


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟ

Κατηγορία: Φυσική και Κοσμολογία
ISBN: 978-618-5111-94-6


Σχολιάστε εδώ