Π. Παυλόπουλος: Οι γείτονες να προσέχουν, τίποτε ακόμη δεν έχει τελειώσει! – Παρέμβαση Νίμιτς για τα σχόλια Ζάεφ

Π. Παυλόπουλος: Οι γείτονες να προσέχουν, τίποτε ακόμη δεν έχει τελειώσει! – Παρέμβαση Νίμιτς για τα σχόλια Ζάεφ

Εμείς οι Έλληνες λέμε οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!
Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί αυθαίρετες ερμηνείες που αποπνέουν αλυτρωτικές κινήσεις εναντίον της Ελλάδας.


 Να προσέχουν οι γείτονες τις δηλώσεις τους, διότι τίποτε ακόμη δεν έχει τελειώσει!


«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της.
Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων.
Και εδώ θέλω να τονίσω το εξής, το οποίο είναι σαφές από την πλευρά μας, ιδίως ενόψει ορισμένων τελευταίων δηλώσεων, ακόμα και προχθεσινών από την πλευρά αξιωματούχων της ΠΓΔΜ: Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της να αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες διότι τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει. Αυτό είναι σαφές από την πλευρά μας γιατί – όπως το λέμε εμείς, οι Έλληνες – «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Εμείς είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται, φυσικά, να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα.
Επαναλαμβάνω ότι καθιστούμε σαφές πως, αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται, κατ’ ουδένα τρόπο, να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ», κατέληξε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

Μάθιου Νίμιτς

Εν τω μεταξύ, την τηλεφωνική παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο κ. Νίμιτς απαίτησε να τηρηθούν όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών ενώ τη βεβαιότητά του ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020 εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σαράγεβο της Βοσνίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: To “Π” επιβεβαιώνεται: Το Σκοπιανό ΔΕΝ έχει κλείσει! – Tο σκοπιανό εθνικό αφήγημα


Πάνος Καμμένος

Από τη Νέα Πέραμο και τη Σχολή Πυροβολικού όπου παραβρέθηκε για τον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις, πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες. Ήταν, όμως, και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή.  Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.
Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του. 
Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς:  Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. 
Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο:  H Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους του βουλευτές να πράξουν το ίδιο.  Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών».

Παύλος Χρηστίδης

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι με ευθύνη του πρωθυπουργού άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να διαπραγματευτεί μόνος του την ώρα που του επεσήμαναν την ανάγκη για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει εθνική γραμμή στο ζήτημα.

Βασίλης Λεβέντης

Ο κ. Λεβέντης στην ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι είχε προβλέψει αυτές τις κινήσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, και «επαληθεύτηκε πολύ σύντομα», ενώ σημείωσε ότι «η Ένωση Κεντρώων έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή της για την συμφωνία των Πρεσπών την οποία και χαρακτήρισε κατάπτυστη και εγκληματική για τα εθνικά μας συμφέροντα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναδίπλωση ΠΓΔΜ μετά τον σάλο για διδασκαλία της «μακεδονικής»


 


Σχολιάστε εδώ