Το Νοτιοκορεάτικο Ανώτατο Δικαστήριο καλεί τον ιαπωνικό κολοσσό της Mitsubishi να αποζημιώσει πολίτες της Νότιας Κορέας…

Το Νοτιοκορεάτικο Ανώτατο Δικαστήριο καλεί τον ιαπωνικό κολοσσό της Mitsubishi να αποζημιώσει πολίτες της Νότιας Κορέας…

…για την υποχρεωτική εργασία που τους είχε επιβληθεί από την εταιρεία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Σεούλ, 780.000 είχαν οδηγηθεί σε υποχρεωτική εργασία κατά τη διάρκεια της 35χρονης ιαπωνικής κατοχής στην κορεατική χερσόνησο (1910 – 1945).

Σε αυτόν τον αριθμό δεν συ­μπεριλαμβάνονται οι γυναίκες που είχαν υποχρεωθεί σε σεξουαλική δουλειά για να διασκεδάζουν τα ιαπωνικά στρατεύματα.

Μετά το 2000, επιζώντες άρχισαν να καταθέτουν αγωγές αποζημίωσης εναντίον ιαπωνικών εταιρειών, για την καταναγκαστική εργασία στην οποία είχαν υποχρεωθεί, σε ιαπωνικά δικαστήρια, τα οποία τις απέρριπταν με τη δικαιολογία ότι στη Συνθήκη που έγινε το 1965, με την οποία η Σεούλ και το Τόκιο αποκατέστησαν τους διπλωματικούς τους δεσμούς, υπήρξε ένα πακέτο αποζημιώσεων ύψους 800 εκατ. δολαρίων και δεν είχαν καμιά άλλη υποχρέωση.

Από αυτούς έξι επιζώντες κατέθεσαν αγωγή σε κορεατικό δικαστήριο, η οποία και επικυρώθηκε τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που υποχρεώνει τη Mitsubishi Heavy Industries να τους αποζημιώσει με ποσά που κυμαίνονται από 89.300 μέχρι 194.000 δολάρια.


Σχολιάστε εδώ