Τα παιχνίδια του Ζάεφ

Τα παιχνίδια του Ζάεφ

Για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και το Σκοπιανό. Το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, θα άρχιζε η δεύτερη φάση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, που φαίνεται να είναι και η πιο εύκολη για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς απαιτείται μόνον απλή πλειοψηφία, την οποία και διαθέτει.

Τα προβλήματα αρχίζουν αμέσως μετά, καθώς στην τρίτη φάση θα πρέπει να κερδίσει και πάλι την ψήφο των οκτώ βουλευτών του VMRO-DPMNE, ώστε να πιάσει τον μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών.

Το πρόβλημα είναι ότι από τους οκτώ βουλευτές οι περισσότεροι είναι κατηγορούμενοι, είτε για τα επεισόδια στη Βουλή το 2017 είτε για τις υποκλοπές, και αν δεν προχωρήσει η αμνηστία δύσκολα θα δώσουν την ψήφο τους στις συνταγματικές αλλαγές του κ. Ζάεφ.

Από την άλλη όμως, ο κ. Ζάεφ, κινούμενος στην κόψη του ξυραφιού, έχει δεσμευθεί και έχει δώσει υποσχέσεις στους οκτώ για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, που όμως έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος δύσκολα θα μπορέσει να κάνει πίσω, καθώς θα κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι η Αθήνα είναι που του υπαγορεύει τις συνταγματικές αλλαγές, ενώ συγχρόνως θα κινδυνεύει να ακούσει από την Αθήνα ότι με τις κινήσεις αυτές παραβίασε το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας, περί αλυτρωτισμού…

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ