Βρετανία: Μείωση του ΑΕΠ έως και 8% σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία (Τράπεζα της Αγγλίας)

Βρετανία: Μείωση του ΑΕΠ έως και 8% σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία (Τράπεζα της Αγγλίας)

Σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit το ΑΕΠ της Βρετανίας μπορεί να σημειώσει πτώση 8% ακόμα και την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμηση που περιλαμβάνεται σε σχετική έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Τερέζα Μέι επιχειρεί να αποσπάσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως σε περίπτωση αποτυχίας η λίρα θα βυθστεί. Στο καλό σενάριο πάντως, προβλέπεται μικρή συρρίκνωση της οικονομίας, ενώ εκτιμάται πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανακάμψει σύντομο και την οικονομιά να επεκτείνεται ξανά μέχρι το τέλος του 2023.

Θετικά πάντως είναι τα νέα για τις βρετανικές τράπεζες που πέρασαν τα stress test, κάτι που σημαίνει πως είναι αρκετά ισχυρές για να ανταπεξέλθουν σε τυχόν κλυδωνισμούς. Το σενάριο προέβλεπε πτώση 33% στις τιμές των ακινήτων μείωση του ΑΕΠ κατά 4,7% και αύξηση της ανεργίας 9,5%.

Ακόμα λοιπόν, και σε περίπτωση ένος άτακτου Brexit o τραπεζικός τομέας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντέξει. Ο Μαρκ Κάρνεϊ πάντως, δήλωσε πως η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη για το Brexit.

Aπαντώντας σε ερώτηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ανέφερε πως ελπίζω για το καλύτερο αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο.

Πηγή: euronews.com


Σχολιάστε εδώ