ΕΝΥΠΕΚΚ: Ανήθικο παιχνίδι κυβέρνησης – δανειστών σε βάρος των συνταξιούχων μας!

ΕΝΥΠΕΚΚ: Ανήθικο παιχνίδι κυβέρνησης – δανειστών σε βάρος των συνταξιούχων μας!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-Αντάλλαξαν την προσωπική διαφορά με τα αναδρομικά! (περικοπές, Δώρα, Εισφορά Αλληλεγγύης)
-Επιχειρείται παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ενόψει δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016)

Ι.Είναι πρωτάκουστο! Είναι πρωτοφανές! Είναι ανίερο!

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ΜΟΝΟ στην αναστολή (ΟΧΙ την ακύρωση) και ΜΟΝΟ για τους παλιούς συνταξιούχους (πριν τις 13-5-2016) των προνομοθετημένων περικοπών (σελ. 51 του Προϋπολογισμού 2019), με …αντάλλαγμα να ΜΗΝ επιστραφούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των ετών 2012, 2015, 2016 και από την κατάργηση των Δώρων και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), παρότι οι διατάξεις που τις προέβλεπαν κρίθηκαν αμετάκλητα αντισυνταγματικές με αποφάσεις και των τριών ανωτάτων Δικαστηρίων μας (Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Ανώτατο Ειδικό).

ΙΙ.Την ώρα που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πανηγύριζαν στη Βουλή (22/11/2018) ότι πέτυχαν, δήθεν χωρίς αντάλλαγμα, να ανασταλούν οι προνομοθετημένες περικοπές των παλαιών (προ 13-5-2016) συντάξεων, σύμφωνα με νόμους που οι ίδιοι εισηγήθηκαν και με θέρμη υπερψήφισαν (ν. 4272/2017, 4549/2018), είχαν ήδη συμφωνήσει(!) με τους δανειστές να ΜΗΝ εφαρμόσουν τις αποφάσεις των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων (όσες έχουν ήδη εκδοθεί αλλά και όσες πρόκειται εντός ημερών να εκδοθούν) οι οποίες έχουν δικαιώσει συνταξιούχους και εργαζομένους.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει (βλ. τις από 5, 8, 12 και 16/11/2018 ανακοινώσεις της ΕΝΥΠΕΚΚ), πλήθος δημοσιευμένων δικαστικών αποφάσεων από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας αναγνώρισαν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις και διέταξαν την κυβέρνηση:

α. Να αναπροσαρμόσει μισθούς και συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα,

β. Να επιστρέψει τα αναδρομικά των προηγουμένων ετών από τα Δώρα και την παρανόμως παρακρατηθείσα Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και

γ. Να καταβάλει εφεξής και εφ’όρου ζωής τα Δώρα στους συνταξιούχους και για όλο τον εργασιακό βίο στους εργαζομένους.

Έτσι η κυβέρνηση, με την από 21/11/2018 Συμφωνία-Έκθεση Ενισχυμένης Επιτήρησης (“Enhanced Surveillance Report, Institutional Paper 090, Greece, November 2018”), αντάλλαξε περικοπές ύψους περίπου 2 δις ευρώ με αναδρομικά κάθε είδους ύψους πάνω από 8 δις ευρώ!!

Το «παζάρεμα» έγινε πίσω από τις πλάτες τού πολύπαθου λαού και εις βάρος του!!

ΙΙΙ. Εκτός των άλλων, είναι απολύτως προκλητική, ταυτόχρονα δε και κυνική, η παρέμβαση κυβέρνησης και δανειστών, ειδικά σ’αυτή τη χρονική συγκυρία και για τα συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα, αφού οι περισσότερες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου έχουν αμφισβητηθεί για αντισυνταγματικότητα και από μέρα σε μέρα επίκειται η έκδοση αποφάσεων επί προσφυγών που έχουν συζητηθεί στις 4-10-2017 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η απαράδεκτη αυτή συμφωνία τής κυβέρνησης με τους δανειστές έπρεπε να είχε αποφευχθεί πολύ περισσότερο που, στα μέσα Μαΐου 2018, ο τότε Πρόεδρος του ΣτΕ είχε παραιτηθεί επειδή -όπως είχε υποστηρίξει-  υπήρχε παρέμβαση από την κυβέρνηση στη λειτουργία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ δημοσιεύει σήμερα το σχετικό απόσπασμα τής απαράδεκτης Συμφωνίας-Έκθεσης μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης (“Enhanced Surveillance Report, Institutional Paper 090, Greece, November 2018”),  που αναφέρεται στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων που έχουν ήδη εκδοθεί καθώς και σε όσες εκκρεμούν και αναφέρονται σε νομοθετημένες από τους μνημονιακούς νόμους περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και άλλες παροχές.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ αποκαλύπτει την ανίερη συμφωνία εκχώρησης των αναγνωρισμένων ως περιουσιακών δικαιωμάτων των συνταξιούχων και εργαζομένων που, σύμφωνα με τους δανειστές, αποτελούν «δημοσιονομικό κίνδυνο» και μπορούν να …διαταράξουν τη διαδικασία επίτευξης των δρακόντειων δημοσιονομικών στόχων, των σκληρότερων για τον λαό μας που ΚΑΙ αυτοί έχουν συμφωνηθεί ερήμην του από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και κυρίως τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ιδού το κείμενο στην ελληνική

«Ένα σοβαρό ζήτημα αφορά μια σειρά πρόσφατων δικαστικών υποθέσεων και αποφάσεων που έχουν ή θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστήσουν ανίσχυρες ορισμένες πτυχές των μεταρρυθμίσεων που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και των προηγούμενων προγραμμάτων. Περιλαμβάνουν υποθέσεις-αποφάσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων που θεσπίστηκαν το 2012, το 2015 και το 2016, καθώς και τα μέτρα που εγκρίθηκαν το 2012, τα οποία καταργούν το 13ο και 14ο μηνιαίο μισθό των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Ο πραγματικός αντίκτυπος των αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού κόστους, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των δικαστηρίων γεγονός που μπορεί να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση των διαρθρωτικών χαρακτηριστικών των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβα-νομένων και των δικαστικών αποφάσεων και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (Μεσοπρόθεσμο ετών 2019-2022) (MTFS) και των ετήσιων εκθέσεών της.».

Ιδού το κείμενο στην αγγλική

«Οne particular issue concerns a series of recent court cases and rulings which have, or could potentially, render invalid some aspects of reforms enacted under the ESM and earlier programs. They include cases/rulings related to pension reforms enacted in 2012, 2015 and 2016 as well as measures adopted in 2012 that abolished the 13 th and 14th monthly salaries of public sector employees. The actual impact of rulings, including their fiscal impact, will depend largely upon the reasoning of the courts and may require corrective actions to be enacted so as to ensure that the structural features of the reforms continue to be pursued and fiscal targets are safeguarded. The Greek authorities should monitor fiscal risks, including court rulings, and are invited to take offsetting measures as needed to meet the medium-term fiscal targets in the context of the Medium-Term Fiscal Strategy (MTFS) and its annual updates.».

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση και τους δανειστές να πάψουν να παρεμβαίνουν στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, να υλοποιήσουν άμεσα όσες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και δικαιώνουν μισθωτούς και συνταξιούχους και να απέχουν από κάθε κίνηση και προσπάθεια επιρροής και παρέμβασης στα εσωτερικά της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ
Ο Πρόεδρος
Αλέξης Π. Μητρόπουλος


Σχολιάστε εδώ