Τσίπρας και Ιερώνυμος έπαιξαν και έχασαν!

Τσίπρας και Ιερώνυμος έπαιξαν και έχασαν!

Του
ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ


Ραγδαίες οι εξελίξεις στο εκκλησιαστικό θέμα που προέκυψε την 6η Νοεμβρίου 2018, μετά το αναπάντεχο κοινό διάγγελμα πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κατά το οποίο ανακοινώθηκε η μυστική συμφωνία ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Ιερώνυμο, ως δήθεν ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν -και δεν ήταν ήρεμες- μετέτρεψαν την «ιστορική συμφωνία» της 6ης Νοεμβρίου σε… «πρόθεση συμφωνίας», τουλάχιστον από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου και της ΔΙΣ, την επόμενη ακριβώς ημέρα, με την ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε η Εκκλησία. Παρά την αντίδραση, η κυβέρνηση έδειξε να μην πτοείται και επέμεινε στον όρο «συμφωνία».

Ούτε η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη 16η Νοεμβρίου 2018, με την οποία οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέθεσαν την αντίθεσή τους στα συμφωνηθέντα, πτόησαν την κυβέρνηση, η οποία, καταφρονώντας το κορυφαίο συνοδικό όργανο, που χωρίς αυτό ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να σταθεί στη θέση του, δήλωσε πως θα προχωρήσει μονομερώς «επί τη βάσει των συμφωνηθέντων».

O πρωθυπουργός το είχε δεδομένο ότι συμφώνησε και η συμφωνία αυτή ισχύει, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η υπογραφή του Αρχιεπισκόπου από μόνη της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας δεν ισχύει και δεν δεσμεύει την Εκκλησία. Επομένως, κάποιος τον ενημέρωσε λάθος, ότι «η Ιεραρχία είναι δεδομένη και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε».

Και κάποιος άλλος, λαϊκός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου είπε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, με το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις, ότι «την Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος την έχει στο τσεπάκι του ράσου του». Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «τα συμφωνηθέντα ισχύουν».

Αλλά και η κίνηση του Αρχιεπισκόπου να χαιρετίσει την προσβλητική προς την Ιεραρχία ανακοίνωση της κυβέρνησης αύξησε τα μποφόρ μέσα στην Εκκλησία.
Αληθεύει ότι συμβούλευσε τον Αρχιεπίσκοπο να διαπράξει αυτό το ολίσθημα ο ίδιος λαϊκός συνεργάτης που διαβεβαίωνε το Μαξίμου ότι ο Αρχιεπίσκοπος ελέγχει (!) την Ιεραρχία; Απορίας άξιον και σαφώς εμετικόν.

Κομβικό σημείο στο όλο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη και σφοδρή αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη δικαιοδοσία του οποίου κανονικώς ανήκει η πλειοψηφία των μητροπόλεων που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια. Και εννοούμε τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών (36), την Εκκλησία Κρήτης (9) και τις Μητροπόλεις Δωδεκανήσου (5).

Δηλαδή 50 από τις συνολικά 96 μητροπόλεις που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια (Καθ’ εαυτή η Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ελλάδος έχει 46 μητροπόλεις).
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε πολύ σκληρά προς τον υπουργό Παιδείας. Του κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει -και έχει τα ιεροκανονικά και νομικά όπλα προς τούτο- να γίνουν οι 50 εν Ελλάδι Μητροπόλεις του Πατριαρχείου αντικείμενο συναλλαγής ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Ιερώνυμο.

– «Αρκετά!», ήταν η λέξη που ήχησε κατά τρόπο εκκωφαντικό στους διαδρόμους που υπάρχουν έξω από το πατριαρχικό γραφείο και λίγο έλειψε να πέσει ο δίσκος με τους καφέδες που προσκόμισε ο πατριαρχικός κλητήρας για τους τρείς συνομιλητές: Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο και υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Η στόχευση που απειλεί ευθέως το status και την επιβίωση των κληρικών της Εκκλησίας μας, σε συνδυασμό και με την επιχειρούμενη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία -με τη συνένοχη σιωπή όλων- είναι να καταστήσει την Εκκλησία σωματείο και να αλλοιώσει τα στοιχεία που συγκροτούν την ιδιοσυστασία της Ελλάδος και του Γένους μας, είναι κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο το Φανάρι, το οποίο δίνει μαρτυρία πίστεως επί τουρκικού εδάφους και κάτι παραπάνω γνωρίζει από τέτοιες συμπεριφορές.

Έτσι φθάσαμε στην 20ή Νοεμβρίου 2018. Δύο εβδομάδες μετά τη βόμβα που έσκασε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε και είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, καθώς και με μητροπολίτες των Δωδεκανήσων, ώστε να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της πρότασης που μπορεί να μην ήταν… σαφείς (sic) στην αρχή! Το παίγνιο της προπαγάνδας το γνωρίζουν άριστα.

Η κυβέρνηση, που μέχρι χθες διακήρυσσε με αυταρχισμό το «δικαίωμά» της να προχωρήσει σε μονομερείς νομοθετικές ενέργειες για να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα -παρά την αντίδραση των Συνόδων τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και της Εκκλησίας Κρήτης-, αναδιπλώθηκε ατάκτως και άρχισε να επαγγέλλεται αυτό που όφειλε να είχε κάνει εξαρχής, την ενημέρωση και συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ένα τόσο σοβαρό και εθνικής εμβέλειας ζήτημα.

Συμπτωματικά ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έδωσε εντολή στον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών να ενημερώσει τους κληρικούς της επαρχίας του για το ζήτημα. Μιλήσαμε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Συμεών και μας είπε ότι θέλει κυρίως να ακούσει τις απόψεις των ιερέων της Αρχιεπισκοπής, να τις καταγράψει και να τις θέσει εν συνεχεία υπόψη του Αρχιεπισκόπου.

Η παραμονή της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής των Εισοδίων της Παναγίας μας δεν θύμιζε σε τίποτα το βράδυ εκείνο της 6ης Νοεμβρίου, με τους προκλητικούς χαριεντισμούς και τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις των δύο «πρωταγωνιστών», όπως έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στις συνειδήσεις κλήρου και λαού.

Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι κάποιοι πήγαν να παίξουν τον ιερό κλήρο της πατρίδας μας στη ρουλέτα των πολιτικών σκοπιμοτήτων και δεν τους βγήκε. Η καταδολίευση που επιχειρήθηκε, των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, εις βάρος της πατρίδος και του Γένους, εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις βάρος των συμφερόντων τελικά του ίδιου του ελληνικού λαού δεν πέρασε. Και ούτε θα περάσει. Αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, διότι όσοι επιβουλεύονται να ανατρέψουν τη ζωή της Εκκλησίας θα το επιχειρήσουν ξανά. Δεν θα ησυχάσουν. Ψάχνουν να βρουν την κερκόπορτα.

Λησμονούν όλοι αυτοί οι επιλήσμονες της Ιστορίας ότι εάν από κάτι κρατιέται ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα δύσκολα και θυμωμένα χρόνια της κρίσης, αυτό είναι η πίστη του, η Εκκλησία του, οι αρχές, οι αξίες, οι παραδόσεις και τα ιδανικά του Γένους. Όλα αυτά είναι αγαθά εκτός διαπραγμάτευσης, όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να τα παίξει στη… ρουλέτα. Και όποιος το απετόλμησε στο διάβα της Ιστορίας έχασε. Και όποιος τολμήσει να το διαπράξει εκ νέου είναι βέβαιο ότι και πάλι θα χάσει. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ δεν είπε τυχαία τα εξής: «Ο Αρχιεπίσκοπος έχει στήριγμα την Ιεραρχία. Αν στηριχθεί σε αυτή, θα είναι ισχυρός!».


Σχολιάστε εδώ