Λαιμητόμος για τις παλαιές συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου!

Λαιμητόμος για τις παλαιές συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου!


Του
ΑΝΤΩΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιολόγου, Αντιπροέδρου
Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ
antonisnikolopoulos@yahoo.gr


Οι πρόσθετες μειώσεις φθάνουν στο 25%!

-Δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων

Καθώς η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το γεγονός ότι τελικά δεν θα γίνουν από 1/1/2019 οι περικοπές επί της προσωπικής διαφοράς για τους παλαιούς συνταξιούχους, δυστυχώς, όπως προκύπτει από τα πραγματικά παραδείγματα συνταξιοδοτικών αποφάσεων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που παραθέτουμε, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που βγαίνουν στη σύνταξη από 13/5/2016 και μετά, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), έχει υποστεί πρόσθετες μειώσεις μέχρι και 25%. Και αυτό καταρρίπτει τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν γίνει επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης μειώσεις επί των κύριων συντάξεων.

Δηλώσεις που είναι απόλυτα ανακριβείς και ανατρέπονται από την αλήθεια των αριθμών, που είναι αμείλικτοι.

Εξάλλου οι μειώσεις που επιβάλλει ο νόμος Κατρούγκαλου υπερκαλύπτουν, αν δεν ξεπερνούν κατά πολύ, ακόμα και αυτές των μνημονιακών νόμων των προγενέστερων κυβερνήσεων (3963/2010, 3986/2010, 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012), ορισμένοι εκ των οποίων κρίθηκαν ως αντισυνταγματικοί το 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας και σήμερα διεκδικούν την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων οι παλαιοί συνταξιούχοι.

Το παράδειγμα 1 αφορά συ­νταξιούχο γήρατος, με επιδότηση συζύγου και 10.945 ημέρες ασφάλισης (36,5 χρόνια απασχόλησης), που βρίσκεται στην 28η ασφαλιστική κλάση, έχει ασφαλιστεί, δηλαδή, με υψηλές αποδοχές. Η σύ­νταξη που θα λάμβανε κανονικά, χωρίς καμία μνημονιακή περικοπή, θα ήταν 1.960,01 ευρώ.

Με τις περικοπές όμως των δύο πρώτων Μνημονίων η σύνταξη του θα ανερχόταν στα 1.407,96 ευρώ, δηλαδή μειωμένη κατά 25%. Εάν, όμως, βγει σήμερα στη σύνταξη, που ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, το ποσό της σύνταξης που θα λάβει θα είναι ακόμα μικρότερο και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί μόλις στα 1.169,96 ευρώ.

Δηλαδή, θα έχει υποστεί περαιτέρω μείωση σε σχέση με τις μειώσεις των δύο πρώτων Μνημονίων κατά 16,9%. Με λίγα λόγια, ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας έχει απολέσει εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών και του νόμου Κατρούγκαλου σχεδόν το 42% της σύνταξης που θα λάμβανε εάν δεν υπήρχαν αυτές οι περικοπές.

Στο παράδειγμα 2 έχουμε να κάνουμε με σύνταξη γήρατος, όπου ο συνταξιούχος έχει 12.000 ημέρες εργασίας (40 έτη απασχόλησης) και βρίσκεται στη 15η ασφαλιστική κλάση, δηλαδή οι αποδοχές βάσει των οποίων ασφαλίστηκε είναι σε ένα μεσαίο επίπεδο. Η σύνταξη που θα έπαιρνε κανονικά, χωρίς τις μνημονιακές κρατήσεις των δύο πρώτων Μνημονίων, θα ήταν 1.139,93 ευρώ, αλλά εάν έβγαινε σύμφωνα με αυτές τις μνημονιακές περικοπές η σύνταξή του θα έφτανε στα 1.017,95 ευρώ. Μείωση, δηλαδή, κατά 10,7% σε σχέση με το αρχικό ποσό.

Με τον νόμο Κατρού­γκαλου όμως η σύνταξη που θα λάβει τελικά θα είναι ακόμα περισσότερο μειωμένη και θα φτάσει μόλις στα 875,03 ευρώ, μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη μείωση 14% (μεγαλύτερη από αυτήν των δύο πρώτων Μνημονίων) και συνολικά ο συνταξιούχος αυτός θα χάσει σχεδόν το 25% της σύνταξης που θα λάμβανε χωρίς τα Μνημόνια.

Στο παράδειγμα 3 έχουμε να κάνουμε με περίπτωση συντάξεως χηρείας, όπου η σύζυγος, ενώ θα έπρεπε να λάβει κανονικά, χωρίς τις μνημονιακές κρατήσεις, 775,91 ευρώ, με τις μειώσεις των δύο πρώτων Μνημονίων θα κατέληγε να λάβει 692,88 ευρώ (μείωση 10,7%). Με τον νόμο Κατρούγκαλου όμως τα πράγματα χειροτερεύουν αισθητά και η σύζυγος θα λάβει τελικά ως σύ­νταξη χηρείας μόλις 584,08 ευρώ (δηλαδή θα έχει υποστεί περαιτέρω μείωση 24,7% σε σχέση με τις προηγούμενες περικοπές των δύο πρώτων Μνημονίων). Συνολικά, η μείωση που θα επέλθει στη συγκεκριμένη σύ­νταξη χηρείας, εξαιτίας των Μνημονίων και του νόμου Κατρούγκαλου, θα είναι 35,4%!

Κλείνουμε τα ενδεικτικά μας παραδείγματα με το Νο 4, που αναφέρεται σε σύ­νταξη γήρατος, συνταξιούχου που έχει απασχοληθεί για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα 6.000 ημερών ασφάλισης (20 έτη απασχόλησης), αλλά με αυξημένες αποδοχές, καθώς βρίσκεται στη 28η ασφαλιστική κλάση. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, ενώ θα λάμβανε κανονικά προ μνημονίων 915,99 ευρώ ως σύνταξη, με τις μνημονιακές κρατήσεις των δύο πρώτων Μνημονίων θα κατέληγε να λαμβάνει ως σύνταξη 817,98 ευρώ (μείωση 10,7%). Με τον νόμο Κατρούγκαλου όμως θα έχει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις και τελικά θα λάβει ως σύνταξη το ποσό των 715,03 ευρώ (πρόσθετη μείωση 12,6%). Συνολικά, θα έχει χάσει από το αρχικό ποσό συντάξεως που θα λάμβανε χωρίς τα τρία Μνημόνια το 23,30% της συντάξεώς του.

Συμπερασματικά, όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση, παρότι δεν θα προχωρήσει στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς για τις παλαιές συντάξεις, κάθε άλλο παρά μπορεί να μιλά για «success story», αφού οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου αποτελούν πραγματική λαιμητόμο για τη μεγάλη πλειοψηφία όσων βγαίνουν στη σύνταξη από την έναρξη εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου (13/5/2016). Και αυτό διότι μιλάμε ουσιαστικά για τη δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων, προ νόμου Κατρούγκαλου και από ενάρξεως νόμου Κατρούγκαλου, με τους τελευταίους να έχουν υποστεί όχι μόνο τις μειώσεις των δύο πρώτων Μνημονίων (όπως έγινε με τους παλαιούς συνταξιούχους) αλλά και αυτές του λεγόμενου «αριστερού Μνημονίου», που είναι εξίσου μεγάλες. Οπότε, η κοινωνική απαίτηση για την αποκατάσταση των αδικιών στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα εξακολουθεί να ισχύει ακόμα περισσότερο σήμερα και καλό θα ήταν η κυβέρνηση αντί να επαίρεται που δεν έκοψε και άλλο τις παλαιές συντάξεις, να δει πώς θα αποκαταστήσει και τις νέες, που βγαίνουν με τον δικό της νόμο.


Σχολιάστε εδώ