Στο Βέλγιο το κράτος πληρώνει τους ιερείς

Στο Βέλγιο το κράτος πληρώνει τους ιερείς

Αν και είναι ουδετερόθρησκη χώρα…

-Το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει πάρει το ελληνικό κράτος ως αντάλλαγμα για την καταβολή της μισθοδοσίας των κληρικών

Δεν είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα της Ευρώπης που πληρώνει τους μισθούς των ιερέων και αυτό είναι που εξοργίζει πάρα πολλούς βουλευτές (ίσως όλους) του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι θέλουν να κόψουν κάθε δεσμό του κράτους με την Εκκλησία.

Και ήδη το πρώτο, έμμεσο βήμα επιχειρείται με το… προσύμφωνο, όπως ονομάσθηκε τελικά η συμφωνία που έκανε στο πόδι ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό, μετά τον ξεσηκωμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μητροπολιτών. Και πλέον το κράτος θα δίνει τα λεφτά για τη μισθοδοσία των ιερέων με τη μορφή όχι πληρωμής αλλά… επιδότησης.

Πρόσφατα βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος μετά τις συζητήσεις που είχε με στελέχη τής εκεί Εκκλησίας δήλωσε: «Το Βέλγιο είναι μια ουδετερόθρησκη χώρα, αλλά το κράτος πληρώνει όλους τους ιερείς όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών, στον μητροπολίτη παρέχει άδεια υπουργικού αυτοκινήτου, γιατί θεωρείται αξιόλογο αυτό που κάνει. Στα βελγικά και ευρωπαϊκά σχολεία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεωτικά και το περιεχόμενο και τους καθηγητές τούς ορίζει η μητρόπολη και η αντίστοιχη αναγνωρισμένη θρησκεία. Αυτό το κράτος έχει μεγάλο σεβασμό στην Εκκλησία και ζητάει πολλές φορές τη βοήθειά της».

Αυτά τα γνωρίζει, άραγε, ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας;

«Δεν μας κάνετε καμία χάρη…»
Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό ραδιόφωνο έκανε λόγο για μια συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα πριν αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας, όπου αναφερόμενος στο θέμα της πληρωμής της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος τού είχε πει:

«Δεν μας κάνετε χάρη. Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που σε ποσοστό 96% έχει πάρει το ελληνικό κράτος. Εσείς δώστε μας να αποκαταστήσουμε τους ακτήμονες και εμείς την πληρωμή των ιερέων. Υπάρχει νομική δέσμευση». Και είχε τονίσει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα απευθυνθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, προσθέτοντας: «Δεν κάνει χάρη ούτε είναι επίδομα ελεημοσύνης. Η αξιοποίηση της περιουσίας είναι για να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς από Κράτος και Εκκλησία».


Σχολιάστε εδώ