Νοέμβριος: Ο μήνας με τα περισσότερα θύματα από πλημμύρες στην Αττική

Νοέμβριος: Ο μήνας με τα περισσότερα θύματα από πλημμύρες στην Αττική

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη φονική πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας.   Ο  Νοέμβριος για την Αττική είναι ο μήνας με τα περισσότερα θύματα από πλημμυρικά επεισόδια, ακόμα και χωρίς το περσινό πλημμυρικό γεγονός. Άλλες δύο φορές η Αττική είχε θρηνήσει πολλούς νεκρούς από πλημμύρες τα  τελευταία 60 χρόνια, το Νοέμβριο του 1961 και του 1977.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr καταγράφει με λεπτομέρεια όλα τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν επηρεάσει τη χώρα μας από το 2001.  Περισσότερες πληροφορίες, χάρτες κλπ., δίνονται στη σελίδα:

http://meteo.gr/weather_cases.cfm

Στους χάρτες που ακολουθούν δίνονται τα σημεία στη χώρα όπου έχουν παρουσιαστεί επεισόδισ αιφνιδίων πλημμυρών από το 2001. Διακρίνεται καθαρά η μεγάλη συχνότητα του φαινομένου στην Αττική.

Κ. Λαγουβάρδος-Κ. Παπαγιαννάκη-Β. Κοτρώνη-Α. Μπεζές
EAA-Πεντέλη


Οι ιστορικές πλημμύρες του 1961 και του 1977

Στις 5 προς 6 Νοεμβρίου  του 1961 υπήρξαν περισσότερα από 40 θύματα στον Ταύρο,  Περιστέρι, Αιγάλεω,  Λιόσια,  Μοσχάτο,  Κοκκινιά και Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Εκατοντάδες ήταν οι άστεγοι που τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Στον μετεωρολογικό σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας μετρήθηκαν 115 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό του Θησείου 80 χιλιοστά. Υπενθυμίζεται ότι όλο το χρόνο κατά μέσο όρο στην Αττική πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής. Ταυτόχρονα έπεσε και χαλάζι. Το ίδιο βαρομετρικό σύστημα προκάλεσε προβλήματα και σε άλλες περιοχές της χώρας (Λαμία, Σάμο, Κέρκυρα).

Στις 2 προς 3 Νοεμβρίου του 1977  το πλημμυρικό επεισόδιο επηρέασε περισσότερες περιοχές της Αττικής ανάμεσα στις οποίες ήταν και πάλι περιοχές της δυτικής Αττικής (Ίλιον, Περιστέρι, Αιγάλεω) αλλά και περιοχές του Πειραιά (Ρέντη) και του κέντρου της Αθήνας. Τα θύματα από την πλημμύρα ξεπέρασαν τα30.  Χίλια σχεδόν υπόγεια πλημμύρισαν και περίπου 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Είχε προηγηθεί ένας σχετικά άνομβρος Οκτώβριος. Στον μετεωρολογικό σταθμό στην πλατεία Κοτζιά μετρήθηκαν περισσότερα 160 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό στο Θησείο 130 χιλιοστά.

Στο ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ βίντεο έχουν διασωθεί βίντεο από τις δύο αυτές καταστροφές που παραμένουν οι πιο πολύνεκρες πλημμύρες στην Αττική τα τελευταία 60 χρόνια.

https://archive.ert.gr/98582/

https://archive.ert.gr/11801/

Πηγή: meteo.gr

 


Σχολιάστε εδώ