Μαξίμου: Απόφαση της Πολιτείας το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

Μαξίμου: Απόφαση της Πολιτείας το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

Στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, προχωρά η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζει πως το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει πως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, όπως τονίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου «που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού διευκρινίζει ότι το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η Ιεραρχία αποφάσισε ομοφώνως να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την έκτακτη συνεδρίασή της, αναφορικά με την κατ’ αρχήν συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τάχθηκε κατά της αποχώρησης των ιερέων από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Εξάλλου, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Τα συμπεράσματα τα οποία θα προκύψουν από τις εργασίες της επιτροπής θα υποβληθούν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

Παράλληλα, η Ιεραρχία αποφάσισε να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Στην εισήγησή του και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε μεταξύ άλλων να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό.

Κατά τη συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου έξι ώρες, αποχώρησαν ως διαφωνούντες ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ.

Υπενθυμίζεται πως, μετά από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στις 6 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει πως αποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, πως εντός του 2019 θα προκηρυχθούν 10.000 προσλήψεις από την αποδέσμευση των ιερέων.

Πηγή+Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ