Με μια ματιά η κόντρα στη Βουλή με φόντο τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Με μια ματιά η κόντρα στη Βουλή με φόντο τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Με υψηλούς τόνους ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση.  Ολομέτωπη ήταν η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ οι τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης κατέδειξαν τις αποστάσεις που υπάρχουν στις προτάσεις των κομμάτων για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η «σύγκρουση» των δύο πολιτικών αρχηγών στις δευτερολογίες τους, επικεντρώθηκε στη συμφωνία με την Εκκλησία και το άρθρο 16 για τα Πανεπιστήμια.

Αλ. Τσίπρας: Η κρίση έφερε στο προσκήνιο αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία

«Δεν επιχειρούμε να επιβάλουμε τις δικές προτάσεις, τις καταθέτουμε αναζητώντας συναινέσεις».
«Η πρότασή μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί την Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλ. Τσίπρας: Αλλοπρόσαλλες οι προτάσεις σας, κ. Μητσοτάκη

«Αλλοπρόσαλλες» χαρακτήρισε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που προτείνετε δεν είναι αναθεώρηση, μήπως είναι συντακτική συνέλευση;», διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι προτείνει διαδικασία εκφυλισμού της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Κ. Μητσοτάκης: Το άσυλο θα καταργηθεί

«Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. «Τα έχετε μπλέξει τελείως με το άρθρο 16». «Με τη λογική σας περί επιδοτήσεων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα έπρεπε να επιδοτούνται και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ποιος σας τα γράφει αυτά;», διερωτήθηκε.

Αλ. Τσίπρας προς Κ. Μητσοτάκη: Θέλετε ιδεολογικά δική σας Αναθεώρηση

«Αυτό το οποίο θέλετε, είναι να προχωρήσετε σε μια ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Λαμβάνοντας για τρίτη φορά τον λόγο, ο κ. Τσίπρας είπε πως «προτείνετε κάτι πρωτοφανές και όχι να προχωρήσουμε με βάση την μέγιστη συναίνεση όπου μπορούμε». Κατηγόρησε, δε, τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «επειδή κάποιος σας τράβηξε το αυτί και προκειμένου να ψαρέψετε λίγους ψήφους κληρικών, αλλάξατε την άποψή σας, όπως και για κάποιους ψήφους ακροδεξιών».

Κ. Μητσοτάκης: Τινάζετε τη διαδικασία στον αέρα, κ. Τσίπρα

Η άποψη που εκφράσατε είναι μια ακραία μειοψηφική άποψη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτή την ερμηνεία» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Επεσήμανε, δε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι «αν συνεχίσετε έτσι θα τινάξετε όλη την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στον αέρα».

Φ. Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διχάσει ξανά τους πολίτες

«Στο Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εμείς πρώτοι ανοίξαμε την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση» τόνισε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά. H κ. Γεννηματά επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί όπως τόνισε «αφού καθυστέρησε τρία χρόνια την αναθεώρηση, τώρα την εντάσσει σε μια προεκλογική διαδικασία», ενώ σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διχάσει ξανά τους πολίτες.

Π. Καμμένος σε ΚΙΝΑΛ: «Εκπροσωπείτε την κλαδική των διαρρηκτών»

«Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών και όχι εμείς οι ακροδεξιοί εταίροι!», ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην αναφορά της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ότι «ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα».

Κουτσούμπας: Η απρόσκοπτη κυριαρχία του σάπιου πολιτικού συστήματος ο στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης

Με καταγγελία της διαδικασίας της συζήτησης στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που, σχολιάζοντας τον καυγά που στήθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «συμπαιγνία» και για «δικομματικό παιχνίδι» το οποίο έγινε «με τη συμβολή και του προέδρου της Βουλής».


Σχολιάστε εδώ