Στο σφυρί βγάζουν Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς «κόκκινα» δάνεια

Στο σφυρί βγάζουν Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς «κόκκινα» δάνεια

Σε funds, που δεν είναι και τα… καλύτερα παιδιά, πουλάνε δύο τράπεζες, η Εθνική και η Alpha Bank, μέρος των «κόκκινων» δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους για ένα κομμάτι ψωμί, παραδίνοντας σε αυτά τους οφειλέτες με ό,τι έχουν και δεν έχουν.

Τον νέο γύρο ξεκίνησε η Alpha Bank, η οποία πουλάει στο αμερικανικό fund Apollo Global πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους κοντά στο 1 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων αξίας περίπου 330 εκατ. ευρώ. Η απαίτηση εντός και εκτός ισολογισμού ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ και η Apollo προσφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Στα βήματα της Alpha Bank κινείται και η Εθνική Τράπεζα, η οποία ανάρτησε στα πωλητήρια «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων το χαρτοφυλάκιο «Symbol» και ό­ποιος ενδιαφέρεται μπορεί να… ποντάρει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά.

Το χαρτοφυλάκιο αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το κεφάλαιο είναι 0,95 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για περίπου 13.000 δάνεια με εξασφαλίσεις επί 7.900 ακινήτων. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,65 δισ. ευρώ αφορούν εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα οικόπεδα και κατοικίες.

Στον χορό και η Πειραιώς
Πωλητήριο βάζει και η Τράπεζα Πειραιώς σε «κόκκινα» δάνεια που έχει χορηγήσει σε τουριστικά καταλύματα, πανσιόν και εταιρείες ενοικίασης δωματίων, συνολικού ύψους 200 – 230 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται πάνω από πέντε χρόνια. Να σημειωθεί ότι το 90% των επιχειρήσεων αυτών ασχολείται με χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και μόνο το 10% με παραθεριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Τα «κόκκινα» δάνεια αυτής της κατηγορίας σε όλο το τραπεζικό σύστημα ανέρχονται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ. Μόνο στην Εθνική το ποσό των εν λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ