Μόνοι…

Μόνοι…

Μόλις την περασμένη εβδομάδα γράφαμε από αυτήν εδώ τη στήλη για την έλλειψη μέτρου που μας χαρακτηρίζει και πώς αυτή η έλλειψη ουρλιάζει στην περίπτωση Κατσίφα.

Φτύσαμε τον νεκρό μας… Πολύ φοβάμαι πως -μοιραία- θα φτύσουμε και στον τάφο του…

Πορεία

Ναι, η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό. Αλλά, από την άλλη, πού ξέρεις; Μπορεί και να φρενάρουμε, εκεί, στα λόγια Πάγκαλου και Φίλη. Που είναι ογκώδη, σκληρά και δείχνουν απροσπέλαστα…

Τι «Πράττ(ει)ω»…

Ως ΥΠΕΞ είπε να επισκεφθεί την Κομοτηνή. Και την επισκέφθηκε, τελικά, ως επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω»… Όμως, μάλλον κακώς έπραξε. Γιατί και με αξίωμα και χωρίς, τα λόγια και τα έργα του δεν… συναντιούνται πουθενά… Μεγάλη τρικυμία.

Τι έπραξε…

«Επιλύσαμε το ονοματολογικό της FYROM με έναν -ανάμεσα σε άλλους- μεγάλο γεωστρατηγικό στόχο: Να μην αφήσουμε τον ισλαμισμό ή την τουρκοφιλία να κατακτήσουν τα βόρεια σύνορά μας…».

Απ’ όπου και αν πιάσεις αυτήν τη μεμονωμένη δήλωση βρωμάει… διεκπεραίωση μετά ιδεοληψίας…

«Επιλύσαμε…». Ποιος σας ζήτησε να προσπαθήσετε -σίγουρα όχι ο ελληνικός λαός- και βεβαίως πώς χρησιμοποιείτε τον αόριστο (χωρίς ντροπή και δίχως… Τσίπρα).

«Γεωστρατηγικό στόχο…». Βαφτίσατε τον φόβο, την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο έθνος και την ιστορία του σε αυτό το μακρινάρι, που δείχνει εντυπωσιακό και αφοπλιστικό, αλλά δεν είναι…

Όσο για το υπόλοιπο, τι να πει κανείς. Οι φιλενάδες, Τουρκία και Αλβανία, κάνουν από τη σύναψη της Συμφωνίας και μετά τα πιο πετυχημένα πάρτι…

Φασίνα…

«Αφήσαμε απ’ έξω τις επιρροές τρίτων δυνάμεων, που στρατηγικά και γεωστρατηγικά δεν συμφέρουν τη χώρα». Η μόνη αλήθεια, έστω και κεκαλυμμένη, που ακούστηκε από το στόμα του…

«Ναι, καθαρίσαμε το τοπίο, διότι το βιλαέτι είναι αμερικάνικο και δεν μπορεί να βάλει η Ρωσία χέρι», είναι η μετάφραση του παραπάνω…

Με κόπο…

Το μόνο «ενδιαφέρον» από αυτήν την παρουσία ήταν… η ενεργοποίηση του μηχανισμού. Ίδρωσαν για να γεμίσουν την αίθουσα όπου θα μιλούσε ο πρώην. Διότι για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις του (πριν γίνουν κυβέρνηση) ήταν… ασαφώς δεξιές, επί υπουργίας του «ευτυχώς το έσωσε» -βλέπε Συμφωνία Πρεσπών-, ενώ τώρα, που αποϋπουργοποιήθηκε, τι να περιμένει κανείς… Ο κομματικός μηχανισμός όλης της περιφέρειας ανασκουμπώθηκε για να μετρήσει κεφάλια… Καλά τα πήγε. Μαζεύτηκαν αρκετοί… Πλήθος ετερόκλητο, αλλά ποιος νοιάζεται. Αρκεί να γεμίζουν οι καρέκλες…

Ανάπτυξη…

Πήρε το χρίσμα για τις περιφερειακές και… ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία. Με 3,4 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η ΠΑΜ-Θ την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο.

Ναι, είναι αυτό που τυλίχτηκε στις φλόγες, κατακαλόκαιρο του 2017… Τα λεφτά είναι από το ΕΣΠΑ, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα με στόχο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό κάθε περιφέρειας.

Όλο και περισσότερο με θλίβει ένα «αστειάκι», ολίγον τροποποιημένο: Μιλώντας για ανάπτυξη στην Ελλάδα, είναι σαν να μιλάς για ναυτιλία στο Νεπάλ…

Βαγιαζίτ

Ο υποψήφιος με τη δημοτική παράταξη «Σπάρτακος», γεωλόγος Πάρις Καλοδημίδης είχε μια ενδιαφέρουσα πρόταση επ’ αυτού – τη λες και αναπτυξιακή σε βάθος χρόνου:

Με την ολοκλήρωση του έργου να υπάρχει ως ένθετο η βιογραφία του Βαγιαζίτ, ώστε να λειτουργήσει το μνημείο όπως, αντιστοίχως, όλα εκείνα κατά του ναζισμού… Γεγονός είναι ότι αν και ο ισλαμικός νόμος απαγόρευε τη στρατολόγηση και τον βίαιο εξισλαμισμό χριστιανών, φαίνεται πως η κεντρική οθωμανική εξουσία υιοθέτησε αυτόν τον θεσμό στα Βαλκάνια τον 14ο αιώνα, στα χρόνια του Βαγιαζίτ, προκειμένου να ενισχυθεί το στρατιωτικό προσωπικό της αυτοκρατορίας.

Ήταν ένα είδος φόρου που επέβαλε το οθωμανικό κράτος στους χριστιανούς υπηκόους. Για τους χριστιανούς ήταν ένας «φόρος αίματος», καθώς έπρεπε να αποχωριστούν έναν γιο, που θα αφοσιωνόταν στην υπηρεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κοινώς, παιδομάζωμα για τη δημιουργία και… στελέχωση του σώματος γενιτσάρων… Ναι, η γνώση δημιουργεί ανάπτυξη…

Άλλος για Ρόδο…

Και ενώ αυτά γίνονται «εδώ», «εκεί» (στη Ρόδο), στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ετοιμάζεται μια εκδήλωση με τίτλο «Διεθνές Συμπόσιο ‘‘Τουρκισμού’’ Ρόδου και Κω 2018»… Το διοργανώνει, λέει, ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Αλληλεγγύης ‘‘Τούρκων’’ Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων», δηλαδή η Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων, δηλαδή η Τουρκία… Τι πρόκειται να συμβεί με το… κύρος της FUEN, που την έχουν για συνδιοργανώτρια, φαίνεται από τα θέματα που θα συζητηθούν.

«Η ‘‘τουρκική εθνότητα’’ σε Ρόδο και Κω υπό ελληνική διοίκηση», θέμα το οποίο θα αναλύσει ο Βίλι Φοτρ της FUEN, «Μουσουλμάνοι ‘‘Τούρκοι στη Δυτική Θράκη’’-Ελλάδα: Προβλήματα στην εθνότητα, στη θρησκεία και την εκπαίδευση», από τον Αλί Χουσεΐνογλου, είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα του όλου εγχειρήματος…

Και όπως πάντα… βασιλικότερος του βασιλέως ένας Έλλην… Ο γνωστός Παναγιώτης Δημητράς, του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, θα αναλύσει το θέμα: «Διεθνής Αναγνώριση: Διώξεις που έχουν υποστεί στην Ελλάδα: ‘‘Τουρκική μειονότητα’’ σε Ρόδο και Κω… Και μόνον η επιλογή των λέξεων δείχνει, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, τι μίσος τρέφει για την Ελλάδα… (Τι να του έκανε, άραγε;)

Έλλη Μητακίδου


Σχολιάστε εδώ