Ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό στην έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό στην έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», η οποία παρουσιάζεται σε μια νέα εκδοχή της στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνονται ανοιχτές ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον κ. Γιάννη Μπόλη, Ιστορικό της Τέχνης και επιμελητή της έκθεσης, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 18:00 και στις 19:30 και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.


Κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί το αφήγημα της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από την προσέγγιση 78 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που “συγκλόνισαν” τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα.
Η έκθεση δεν στοχεύει να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη, τις διαφορετικές αναγνώσεις, αντικρουόμενες ερμηνείες και αποτιμήσεις των ιστορικών. Αντίθετα, επικεντρώνεται σ’ έναν ξεχωριστό προβληματισμό με τις έννοιες της Ουτοπίας και της Επανάστασης, αλλά και τους πειραματισμούς των Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, να βρίσκονται στον πυρήνα της και να συγκροτούν το νοηματικό της άξονα.
Οι καλλιτέχνες της έκθεσης μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, εγκαταστάσεις στον χώρο) «μεταφέρουν» την έννοια της Επανάστασης στο παρόν, εμπνέονται από τους αισθητικούς πειραματισμούς και τις αναζητήσεις των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, αναφέρονται στις ουτοπίες μιας ολόκληρης εποχής, έρχονται να μιλήσουν για τη δυναμική και την αντοχή των επαναστατικών ιδεών στον χρόνο, τις διαψεύσεις, τις ανατροπές και τα τραύματα σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, κρίσης και αναμονής, αμφισβήτησης και έκπτωσης των ιδεολογιών.


Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.
Πληροφορίες: τηλ. 2410-623615

 


Σχολιάστε εδώ