Εγκαίνια της έκθεσης «Μια κόκκινη γραμμή το δρόμο μάς δείχνει» για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Εγκαίνια της έκθεσης «Μια κόκκινη γραμμή το δρόμο μάς δείχνει» για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

«Μια κόκκινη γραμμή το δρόμο μάς δείχνει», είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, που εγκαινιάστηκε χθες στον όμορφο εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο. 

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δουν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους η μεγαλειώδης διαδρομή του ΚΚΕ μέσα από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του. Μια «κόκκινη γραμμή» που περιπλέκεται με τις μεγάλες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με γεγονότα που το ίδιο το ΚΚΕ πρωτοστάτησε και δημιούργησε.

Στην έκθεση παρουσιάζονται χιλιάδες φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα, μαρτυρίες της συναρπαστικής πορείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Πολλά από αυτά τα ντοκουμέντα έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι ελάχιστα γνωστά.

Το «ταξίδι» ξεκινάει από τις πρώτες σοσιαλιστικές ιδέες, τα «σπάργανα» του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και την ίδρυση του Κόμματος στον Πειραιά, το 1918. Ακολουθούν μεγάλες ιστορικές φάσεις, όπως ο Μεσοπόλεμος και η Κατοχή, ο αγώνας του ΔΣΕ, η πάλη μέσα σε συνθήκες εκτελέσεων, εξορίας και φυλακών, ο αγώνας ενάντια στη χούντα. Τα εκθέματα καταλήγουν στους μεγάλους σύγχρονους αγώνες στην Ελλάδα και διεθνώς. Όλο το εκθεσιακό υλικό, το διαπερνά σαν κόκκινο νήμα ο ρόλος της ταξικής πάλης ως αντικειμενικής και κινητήριας δύναμης της κοινωνίας.

Η πλειοψηφία του υλικού προέρχεται από το Αρχείο του Κόμματος. Υπάρχουν όμως και καινούργια αρχεία που προστέθηκαν από προσφορές συγγενών κομμουνιστών, που τα φύλαγαν ως προσωπικά και οικογενειακά κειμήλια. Όλο αυτό το θαυμάσιο υλικό επιλέχτηκε ύστερα από έρευνα, μελέτη και αξιολόγηση από ειδικά συγκροτημένη επιτροπή, η οποία είχε επιμεληθεί και το Λεύκωμα των 100 χρόνων του Κόμματος, που κυκλοφόρησε φέτος το Σεπτέμβρη.

Τα εκθέματα εμπλουτίζουν ειδικές προθήκες με πρωτότυπα αρχειακά υλικά από το συντηρημένο Αρχείο του ΚΚΕ. Επίσης, μέσα στο χώρο προβάλλονται βίντεο με ιστορικά αρχειακά πλάνα που συγκεντρώθηκαν για τις ανάγκες του νέου Ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και λόγω έλλειψης χρόνου δεν έγινε κατορθωτό να ενσωματωθούν στο Ντοκιμαντέρ.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 5 έως τις 30 Νοέμβρη. Οι ώρες των επισκέψεων είναι: Τρίτη – Σάββατο 10.00 π.μ. – 8.00 μ.μ. και Κυριακή 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά).

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 12.00 μ. και 6.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ. και το Σάββατο 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και περισσότερες φωτογραφίες από την έκθεση εδώ.


Σχολιάστε εδώ