Τα κινητά μπορούν να προκαλέσουν οστεοαρθρίτιδα!

Τα κινητά μπορούν να προκαλέσουν οστεοαρθρίτιδα!

Προβλήματα στα δάκτυλα, τους καρπούς, τους ώμους, αλλά και τον αυχένα και την πλάτη μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση των έξυπνων τηλεφώνων. Η οστεοαρθρίτιδα ενδεχομένως να αποτελέσει απειλή για τους ενήλικες που από τα νεανικά τους χρόνια περνούν πολύ χρόνο γράφοντας μηνύματα στο κινητό ή παίζοντας παιχνίδια.

«Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα πράγματι διευκολύνουν τη ζωή μας, αλλά όταν ξεφεύγουμε από το μέτρο υπάρχουν επιπτώσεις. Η υπερχρήση τους έχει και την αρνητική της πλευρά, δεδομένου ότι τα smartphones μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε διάφορα σημεία των άνω άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Ο συνδυασμός της κακής στάσης σώματος και της επαναλαμβανόμενης κίνησης προκαλεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους μυς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς», μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός άνω άκρου Δρ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος.

Μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές του γυμνασίου και λυκείου διαβάζουν επί 95 λεπτά κάθε μέρα γραπτά μηνύματα και μια άλλη έρευνα ότι το 50% των εφήβων στέλνουν τουλάχιστον 50 sms και ένας στους τρεις περισσότερα από 100 μηνύματα κειμένου την ημέρα, που σημαίνει 3.000 κείμενα μηνιαίως!

Από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις της πληκτρολόγησης μπορεί να προκληθεί βλάβη στον αντίχειρα, που να οδηγήσει, σε βάθος χρόνου, σε αρθρίτιδα. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, καθώς πριν από 15 και πλέον χρόνια παρατηρούνταν σε άτομα που χρησιμοποιούσαν κινητά με μικροσκοπικά πληκτρολόγια, παλαιότερα στους χρήστες παιχνιδομηχανών χειρός και ακόμη πιο παλιά στους ανθρώπους που έγραφαν πολλές ώρες αλλά και σε εργάτες εργοστασίων.

«Οι αντίχειρες δέχονται την μεγαλύτερη επιβάρυνση. Η τενοντίτιδα που αρχικά προκύπτει από την υπερχρήση αυτών είναι μία επίπονη πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στον τένοντα που κάμπτει και τεντώνει τον αντίχειρα, και πόνο που μπορεί να αντανακλά και προς τον πήχη. Η συνεχής καταπόνηση οδηγεί σε σταδιακή φθορά του χόνδρου και εντέλει σε οστεοαρθρίτιδα», προειδοποιεί ο Δρ. Γιαννακόπουλος.

Ως προληπτικά μέτρα συστήνονται:
• Ο περιορισμός του αριθμού και της έκτασης των μηνυμάτων. Αντί ενός μακροσκελούς μηνύματος είναι καλύτερη και συντομότερη η τηλεφωνική κλήση ή το φωνητικό μήνυμα.
• Η εναλλαγή του αντίχειρα με τον δείκτη, διότι μειώνει την καταπόνηση που αυτός δέχεται.
• Τα τακτικά διαλείμματα, γιατί ξεκουράζουν τους μυς και τις αρθρώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων καλό είναι να μην παραμένουν λυγισμένες αλλά να τεντώνονται.
• Η αποφυγή της πίεσης στον αυχένα και στους ώμους, γιατί μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλείται από την κακή στάση του σώματος.


Σχολιάστε εδώ